Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
SİVAS KONGRESİ
Mustafa Kemal’in samsun’a çıkışı.Mustafa Kemal, İstanbul’da bulunduğu sırada ülkenin içinde bulunduğu durumu ve düşünülen kurtuluş çarelerini bütün yönleriyle değerlendirdi. Kurtuluşun Anadolu’ya geçerek gerçekleşebileceğine karar verdi.
Bu sırada Samsun ve dolaylarındaki Pontus Rum çetelerinin Türklere karşı saldırıları artmıştı. Bölgedeki Türklerin mal ve can güvenliği tehdit altındaydı. Türklerin haklarını savunmasını asayişin(toplum düzeni) bozulması gibi gösteren İngilizler, o bölgedeki olayların önlenmesini, aksi takdirde burayı işgal edeceklerini bildirdiler.
Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa 9. Ordu müfettişliğine tayin edildi.
a) Bölgede Rum-Türk çatışmasını önlemek,
b) Türklerin elindeki silah ve cephaneyi toplamak,
c) Bölgede asayiş ve güvenliği sağlamaktı.
Resmi görevi: 9. Ordu Müfettişi
Yetkisi: Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’daki tüm askeri ve sivil makamlara emir verebilme.
Mustafa Kemal 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Bandırma vapuruyla ayrıldı. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastı. Bu olay Kurtuluş Savaşı’nın fiilen başlaması olarak kabul edilmiştir. Mustafa Kemal Paşa, Samsun’da bulunduğu süre içerisinde ordu komutanları ile haberleşmeye çalışmıştır.
İzmir’in işgalini protesto etmek için her tarafta mitingler yapılmasını, millete felaketin büyüklüğünün anlatılmasını istemiştir. Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’nın millete ait olmasını istemiş, milli bilinci uyandırmak için çok çaba harcamıştır.
“Ya İstiklal ya ölüm!” parolası ile Milli Mücadele’ye başlamıştır.
Mustafa Kemal, Samsun’dan sonra Havza’ya geçmiş ve çalışmalarına burada devam etmiştir
Bu genelgede şu hükümler yer almıştı:
a) Büyük ve heyecanlı mitinglerle işgaller protesto edilecek,
b) Gösteriler sırasında düzenin korunmasına dikkat edilmesi ve Hristiyan halka karşı saldırı ve düşmanlık yapılmamasına önem verilecek,
c) Büyük devletlerin temsilciliklerine ve İstanbul Hükümetine uyarı telgrafları çekilecektir.
d) Havza genelgesinin amacı; halkın bilinçlenmesini sağlamak ve işgallere karşı duydukları tepkiyi gerçekleştirmektir.
e) Genelgeden sonra tüm yurtta protesto mitingleri düzenlenmeye başlanmıştır.
Mustafa Kemal İstanbul Hükümeti tarafından İtilaf Devletlerinin şikayeti üzerine İstanbul’a geri çağrıldı. Fakat Mustafa Kemal çağrıyı dikkate almayarak Amasya’ya geçti.
Siz de sosyalicerik.net’te profil oluşturup, en beğendiğiniz içerikleri sosyalicerik.net’e ekleyebilirsiniz. sosyalicerik.net’teki içerikleri favorilerinize ekleyip, yorumlayabilir, diğer kullanıcıları takip ederek onların eklediği içeriklere rahatlıkla ulaşabilirsiniz, sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilirsiniz.
Yorum Yaz