Neden Bebekler Elini Emer - Sosyal İçerik Platformu
Neden Bebeklerin Topuğundan Kan Alınır

Sıradaki içerik:

Neden Bebeklerin Topuğundan Kan Alınır

e
sv

Neden Bebekler Elini Emer

65 okunma — 14 Ağustos 2019 11:44

Neden Bebekler Elini Emer

Neden bebekler elini emer bebekler emme içgüdüsüyle dünyaya gelirler. Yani emmek, sonradan öğrenilen bir şey değil, anne karnında kazandıkları ve uzun yıllar sürebilecek bir alışkanlıktır. Bebekler, karınları doyduktan sonra bile bu içgüdü sayesinde emmeye devam etmek isterler.

Bu zamanlarda çoğu ebeveyn, bebeğe emzik vermeyi tercih edebilir. Ancak emzik kullanmayı istemeyen (zararlı olduğunu düşünen) ailelerin bebekleri başta olmak üzere, çoğu bebekte parmak emme alışkanlığı görülebilir. Bebeğin elini emmesi halk arasında çoğunlukla bebeğin karnının aç olmasına yorulur. Bu düşünce bir hayli yanlıştır. Bebeğin elini emmesinin altında ciddiye alınacak psikolojik sorunlar yatıyor olma ihtimali yüksektir.

Bebeğin Elini Emmesi Sakıncalı Mıdır?

Bebeklerin ellerini emmesi dünyaya gelmeden, henüz anne karnındayken bile görülebilir. Yani bebeğiniz parmağını emiyorsa hemen korkmanıza gerek yok. Bu durum bebek 4-5 aylık olana kadar normaldir. Fakat 5. aydan sonra hala bu alışkanlık devam ediyorsa, altında başka problemler yatıyor olabilir.

Bebeğiniz 5. aydan sonra hala elini emmeye devam ediyorsa bu onun sıkıntılı, yorgun veya mutsuz olduğunu gösteriyor olabilir. Parmağını, elini emen bir bebek sahibiyseniz, hemen bu alışkanlıktan kurtulmak yerine altında yatan sorunları araştırabilirsiniz.

Bu sorunun nedeni araştırılmadan, direkt kurtulmaya yönelik davranışlar sizi daha sıkıntılı yollara sokabilir. Öncelikle bebeği elinden ziyade emziğe yönlendirmek doğru bir tercih olacaktır. Emzik alışkanlığından kurtulmak vakti geldiğinde sizi elini emen bir bebekten daha çok zorlamayacaktır.

Ancak el emme alışkanlığı bebeklikten 5-7 yaş dönemine kadar uzanan zorlu mücadeleye sizi sokabilir. Bebeğinizin kendisini rahat ve güvende hissettiğinden emin olun. Özellikle ebeveynler arası bir gerginlik durumunda bebek bunu sizin tahmin ettiğinizden daha fazla anlayacaktır.

El emme alışkanlığı kendisini rahat ve güvende hissetmek için bir koruma içgüdü olabilir. Her ihtimali düşünerek bebeğinizin sorununun altında yatan sebebi bulmak size kalıyor.

Onu yakından gözlemleyip sizden ne beklediğinize dikkat etmelisiniz. Psikolojik sıkıntılar haricinde el emmek ilerleyen yaşlarda devam ederse bebeğin ağız ve çene yapısında da bozulmalara sebep olabilir.

Ortodontik tedavi görmeye kadar gidebilecek bul yolu olabildiğince erkenden bitirmek hem ebeveynlerin hem de bebeğin yararına olacaktır. Bebeklerde el emme alışkanlığına neden olan unsurları genel olarak şöyle sıralayabiliriz,

1. Güven ve sevgi eksikliği varsa,
2. Diş çıkarma zamanı diş mineleri kaşındığı için,
3. Anneyi emmekten erken koparıldıysa,
4. Aile içinde gerginlik varsa,
5. Parmak emen birini rol model aldıysa,
6. Utanma, sıkılma gibi bir durumla karşı karşıya geldiyse elini emebilirler.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli