Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Yakın Siyasi Tarihe Işık Tutan 10 Film
Saadettin Köpek’in Ölümü Saadettin köpek 1. Alaaddin Keykubat 2. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanlarında Anadolu Selçuklu Devleti’nde en yüksek makamlarda görev almış birisidir. iktidar yolunda harizmi Beyi Kayırhan Atabey,Şemsettin Altınapa,Tacettin Pervane,Beylerbeyi Hüsamettin kaymeri,Saltanat naibi Kemalettin Kamyar ve diğer önemli devlet adamı Celaleddin Karatay gibi isimleri bastırdı sindirdi ve öldürdü.
iktidar tutkusunda sınır tanımayan Saadettin köpek karşısında tek rakip kalmıştı. O da Sultan ikinci Gıyaseddin Keyhüsrev’di devleti idare etme gücü köpek deydi. Emir Saadettin köpek ikinci Gıyaseddin keyhüsrev’in tahta çıkmasına yardım etmiş. Sonrasında ise onu en çok etkileyen yönlendiren devlet adamı olmuştu.
köpek Hanedan üyesi olmadığı için tahta çıkamazdı. Bunun için şu yalana başvurdu. köpeğin iddiasına göre Saadettin köpek keyhüsrevin büyükbabası birinci Gıyaseddin Keyhüsrev ve annesi şehnaz hanımdan dünyaya gelmeydi ahlaka aykırı olan bu İddaa muhtemel bir darbenin hazırlığıydı.
Artık Saadettin köpek durdurulmazsa Sultan keyhüsrev’in hayatı ve tahtı ciddi biçimde tehlikeye girecektir. Sultan keyhüsrev ise Saadettin köpeğin kendi eliyle beslediği bir canavar olduğunu anladı ve onu bertaraf etme yollarını aradı.
Saadettin köpeği bertaraf etmek için Beyşehir Gölü yakınlarındaki kubadabad Sarayı seçildi. Sultan Keyhüsrev 1238 yılında Saadettin köpek ile bu saraya geldi.sultan keyhüsrev sivas Subaşı Hüsamettin karacaya da haber gönderip bu saraya gelmesini sağladı.
Hüsamettin karaca Selçuklu devlet adamları arasında köpeğin korktuğu tek komutandı.Hüsamettin karaca köpegin ğüvenini kazanmak için Sultan dan önce onun yanına gitti. Saadettin köpek sultanı görmeye mi geldin dediğinde ise. Karaca sizin izniniz olmadan Sultan’ın huzuruna çıkamam diyerek iyice güvenini kazandı.
Sultan Keyhüsrev Saadettin köpek ve Hüsamettin Karaca’nın katıldığı ziyafette Saadettin köpek. Hüsamettin Karaca ve adamları tarafından bertaraf edilecekdi. Plan güzel şekilde uygulandı. Karaca bey birden Saadettin köpeğin karşısına çıkarak sopayla kafasına vurdu. Sopa yüzünü sıyırarak omzuna isabet etti. Yaralı şekilde kaçmaya başlayan köpek sarayın içine girdi. Karaca beyin yanında bulunan Emir’i Alem Togan kılıcını çekmiş Saadettin köpeği yaralamıştı.
Saadettin köpek Can havliyle kendini şaraphane attı fena halde yaralanmış olan Saadettin köpek burada şaraphane görevlileri tarafından bıçak,kılıç,gürz darbeleriyle öldürüldü böylece onun bütün tasarıları da onunla beraber göçüp gitti Saadettin köpeğin bertaraf edilmesi hem sultanı hem de devlet adamlarını korkunç bir kabustan kurtardı.
Böylece rahat bir nefes alan sultan keyhüsrev görenler ibret alsın ve zararı dokunduğu kişilerin yakınlarının kalpleri soğusun diye onun cesedini Demir bir kafese konup sarayın yüksekçe bir yerine asılmasını emretti.
Sultan’ın bu Emri derhal yerine getirildi.
Yorum Yaz