Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Hababam Sınıfı Hakkında Bilmedikleriniz
Çocuğunuz Sizi Taklit Mi Ediyor? Her çocuk bembeyaz bir sayfadır. Çoğu ebeveyn ise hareketlerinin ve söylemlerinin bu bembeyaz sayfaları karaladığını fark etmez. İlk olarak fark etmeniz gereken şudur ki; çocuk yazacağı hikayesinde ebeveynlerin karalamalarından faydalanacaktır.
Hayata sıfırdan başlayan evlatlar için en büyük rol modeller her zaman ebeveynleri ve çoğunlukla yanlarında olan akrabalarıdır. Nerede nasıl davranacaklarından tutun da, neye hangi tepkiyi vereceklerine kadar hepsini ebeveynlerinden öğrenirler. Tabi ki bu bir süreçtir ve bu süreç içerisinde taşları yerine oturtana kadar, çocuğumuzun hareketleri tekrar ve taklitten öteye geçemez.
Örneğin; anne ve babası şakalaşarak atışan bir çocuk onları izler. Baba, yemeğe geç kalmıştır ve anne şaka ile karışık babaya “bir daha geç kalırsan seni öldürür, tatlı niyetine helvanı yerim” derse, çocuk buradaki durumu algılamaktan öte sadece cümleyi ya da bir kelimeyi alır ve başka bir ortamda arkadaşına kızınca “seni öldürürüm” der. Burada çocuğun amacı tabi ki arkadaşını tehdit etmek değildir. Çocuk orada sadece hoşuna gitmeyen bir durum karşısında bu cümleyi kullanan annesini taklit etmektedir.
Çocuk, maç izleyen babasının yanındaki bir çocuk babasının bir futbolcu için “bu gerizekalı da iyi oynuyor” dediğini işitir. “iyi” ve “gerizekalı” kelimelerini aynı cümlede işiten bir çocuk başka bir ortamda güzel bir durum karşısında “gerizekalı” kelimesini dile getirmekten çekinmeyecektir.
Bu ve bunun gibi davranışlarla beraber birçok ebeveyn iki yoldan birini seçmektedir; ya gülerek bunu bir oyun haline getirmeye ya da çocuğa aşırı tepkiler vererek onu sindirmeye çalışmaktadır. Burada belirtilen iki yol da oldukça yanlış olup, çocukların gelişimi için negatif etkiler barındırmaktadır.
Ebeveynlerin unutmaması gereken şudur ki; onları taklit eden çocuğun amacı eğlence amaçlı bir taklit değildir. Ebeveynlerini rol model olarak alan çocuk, insani ilişkilerini taklit ile oluşturmaya başlamakta ve daha da kötüsü neyin ne anlama geldiğini bilmeden, sorgulamadan ve ölçüp tartmadan bunu yapmaktadır. Taklitle başlayan davranışlar ebeveynler tarafından gülerek desteklenirse bunlar maalesef ileride alışkanlık ve karakter biçimi halini alacaktır.
Tam aksi bir tutum ile taklit eden çocuk baskı ve şiddete maruz kalırsa da, taklidi elbette ki bırakacak ancak sönük ve kişiliği oturamamış, ses çıkaramayan bir birey olarak yoluna devam edecektir.
Ebeveynlerin ilk yapması gereken onları taklit eden küçük bireyin önünde, duygu ve kelimeleri doğru eşleştirmek, ona davranış ve söylemlerinde izleyebileceği farklı yollar sunmak ve her zaman kontrollü davranmaktır.
Kontrollü bir ebeveyn onu taklit eden küçük çocuğunun önünde her zaman doğru bir örnek olmaya özen göstermelidir. Kıyafet ve saçta bile çocuğuna onu örnek almasının doğru ancak taklit etmesinin yanlış olduğunu öğretmelidir.
Unutmayınız ki; çocuklar bir oyun hamuru gibidir ve maalesef ki ebeveynlerin davranış ve söylemleri onları şekillendirir.
Yorum Yaz