Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Bebek Ne Zaman Ultrasonda Görülür
Bebek Ne Zaman Oturtulmalı,bebekler insanların en küçük hali olan doğum anından itibaren yürüme dönemine kadar olan aralıkta taşıdığı isimdir. Yeni doğmuş olan bir bebek her açıdan anne ve babasına muhtaçtır. Sağlıklı bir bebeğin ağırlığı ortalama 3.2 kg boyu ise 35–50 cm arası olabilir.
Bir bebeğin vücudunun, belden üst kısmının sağlıklı gelişebilmesi için ortalama dört ay geçmesi gerekmektedir. Doktorlar, bir bebek dördüncü ayını doldurana kadar çocuğu zorlayıcı herhangi bir hareket yapmaya zorlamaması yönünde ebeveynleri ve bakıcıları uyarmaktadır. Çünkü bebeğin kafasını dik tutabilmesi, sırtını düz tutabilmesi için ortalama en erken dört aylık olması gerekmektedir. Ebeveynlerin, “Bebek oturtulmaz yoksa beli eğrilir” inanışından uzak durmaları gerekmektedir. Bebeğin doğru zamanda oturtulmaması başka sorunlara davetiye oluşturmaktadır.
Bir bebek büyümeye başladığı zaman ilk bir iki ayını geçirdikten sonra kendisini öne doğru kaldırmaya başlayan hareketler yaptığı gözlemlenir. Yüzükoyun koyulduğunda kafasını dirseklerinin üzerine çıkacak kadar yükseltmeye çalışır. Bu demektir ki boyun kasları ve sırt kasları artık oturma eylemi için hazırlanmaya başlamıştır. Bu durumda bebeklerin mutlaka oturur ve etrafına bakar pozisyonlara getirilmeleri gerekmektedir.
Kendi kendine oturamayan bir bebeği oturtmaya çalışmak, bebeğin zarar görmesine neden olacaktır. Bu nedenle bebeğin, ilk üç-dört ayında oturur pozisyona getirirken destek verip arkasının dik olduğundan emin olunmalıdır. Ancak dik de olsa oturur pozisyonda annenin kucağında da kalabilir. Devam eden beşinci ve altıncı aylarda bebek; desteklendiği zaman durabiliyorsa destekli olmak kaydıyla oturtulabilir.
Bir bebek genellikle 6. ayına geldiğinde desteksiz bir şekilde oturabilir hale gelmektedir. Ancak bebek, 6. ayına gelmiş ve hala desteksiz şekilde oturamıyorsa endişelenmek yersizdir. Çünkü bazı bebeklerin desteksiz oturması 7. ve 8. aylarını bulabilmektedir. 9. aya gelindiğinde ise pek çok bebek bırakıldığı yerde kısa süreli de olsa desteksiz oturabilmektedir. 12. ayda ise herhangi bir sağlık sorunu olmayan bebekler uzun süre desteksiz oturabilmektedir.
Prematüre doğan, aşırı kilolu bebekler veya kromozom eksikliği ile yapısal olarak farklı doğmuş olan bebeklerde bu aylarda kaymalar olabilmektedir. Bu tip durumlarda ise en doğru rehberliği ilgili alanda uzman hekimler yapacaktır. Bu sebeple ebeveynlere, bebeklerinin motor gelişiminin takibi için doğumdan itibaren her ay düzenli olarak doktor kontrolünün yapılması önerilmektedir. Gelişim zamanlarının sürekli olarak kayması ve 9. aydan sonra desteksiz oturamaması durumunda bebeğin, çocuk hastalıkları uzmanının yönlendirmesiyle çocuk nöroloğu tarafından değerlendirilmesi gerekebilmektedir.
Yorum Yaz