Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Nasıl Bebek Oluşur
Bebeklere ne zaman emzik verilir.Bebeklerine emzik verip vermemek annelerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri olmaktadır. Başlarken şunu rahatça söyleyebiliriz ki; bebeğinize gönül rahatlığıyla emzik verebilirsiniz. Bu durumda hiçbir sıkıntı yoktur. Eskiden emzikler bebeklerin damak ve diş yapısını bozup, ileride ortodontik rahatsızlıklara sebep olabiliyordu. Gelişen teknolojiyle birlikte tüm bu sorunları ortadan kaldıran, her bebeğin ağız yapısına ve rahatına göre onlarca emzik çeşidi bulunabilmektedir.
Annelerle, emzik kullanımı hakkında yapılan anketlerde; çoğu annenin bunu normal karşıladığı ve bebeklerin emzikle aralarında psikolojik bir bağ kurduğu görülmüştür. Bebeklerin %80’inin birinci aydan itibaren emzik kullanımına başladığı söylenebilir. Bebeğin anne sütü alma süresiyle, emzik kullanımının ters orantı içinde olduğu biliniyor. Bebekler doğal bir emme iç güdüsüyle dünyaya geldikleri için, emzik verildiği an emmeye başlarlar.
Ancak bu durum yeni doğmuş bebeklere emzik vermeyi doğru kılmaz. Pek çok uzman yeni doğan bebeklere emzik verilmemesi konusunda hemfikir diyebiliriz. Bebeğinizin emziğe alışıp anne sütünü emmeyi reddetmesi durumuna karşı, ilk ay emzik vermek sizi zor bir duruma sokabilir. Emzik vermenin doğru zamanı tamamen size ve bebeğe bağlıdır. Bu süreçte bebek anne tarafından iyi gözlemlenmelidir.
Bebek, sizi emmeyi bıraktıktan sonra da emme ihtiyacını sürdürüyorsa emzik vermek için doğru zaman diyebiliriz. Bu durumda gönül rahatlığıyla bebeğinize emzik verebilirsiniz. Eğer emme ihtiyacı duyan bebeğe emzik verilmezse, bebek parmağını, kıyafetlerini ya da eline geçen herhangi bir eşyayı emebilir. Bebeği parmak ya da kıyafet emme alışkanlığından vazgeçirmek emzik kadar kolay olmayabilir. Bu yüzden bebeğinizi yakından gözlemlemelisiniz.
Bebeğinize emzik vermekte ortodontik olarak bir sıkıntı yok dedik ancak emziğin ne zaman verileceği kadar önemli bir konu da ne zaman bırakılması gerektiğidir. En geç 2. yaş biterken emzik kullanımına son verilmelidir. Verilmediği takdirde bebeklerde üst dişlerin öne, alt dişlerin arkaya çekilerek aralarında açıklıklar oluşması ve dişlerin yer değiştirmesine sebep olabilir. Özellikle 3,5 yaşından sonra meydana gelen diş açıklıkları kalıcı olabilmektedir. Uzun süre emzik emen çocuklarda v tipi üst çene (üst çene darlığı) ve yüz yapısında bozulmalar görülebilir. İlerleyen zamanlarda bu çocuklarda kulak ve burun hastalıkları meydana gelme olasılığı 2 kat artabilir.
Pek çok uzman ilk aylarda bebeklere emzik verilmesini önermiyor. Ancak yapılan araştırmalarda emzik kullanan bebeklerde, ani ölümlerin çok az yaşandığı görülmüş. Bebek, anneyi emzik olarak kullanıyor ve sürekli emiyorsa, annelerde ilerleyen zamanlarda emzirmekten sıkılma durumu çok fazla görülüyor. Bu yüzden çoğu anne bebekleri yalancı emzik ile avutabiliyor. Ani ölümleri azaltsa da yeni doğan bebeklerde emzik kullanımına bağlı pamukçuk enfeksiyonları, orta kulak iltihabı gibi rahatsızlıkların görünme oranı artıyor.
Yorum Yaz