Nasıl Bebek Oluşur
Nasıl Bebek Oluşur;Döllenme sırasında kadın yumurta hücresine tutunan sperm ile zigot denilen yapı oluşur ve kadın yumurtasını dölleyen spermin içerdiği x veya y kromozomu ile bebeğin cinsiyeti belirlenir. Bu işlem sırasında fazladan bir yumurtlama gerçekleştiyse ve spermler yumurtalar ile döllendiyse birden fazla gebelik durumu mümkün olur.
İkizler
1-Tek Yumurta İkizi: Tek bir yumurtanın döllenmesiyle oluşup sonrasında ikiye bölünür. Tek bir plasentaları vardır ve ayrı olarak gelişirler.
2-Ayrı Yumurta İkizi: İkiden fazla yumurtanın döllemesi ile iki ayrı yumurta ikizi oluşur ve kendilerine has plasentaları vardır. Bebek ilk iki ay boyunca embriyo evresindedir. 21. Gününde ise büyüklüğü yaklaşık 2 milimetreyi bulur. Giderek gelişir ve biçim almaya başlar.
Bebeğin Oluşum Aşamaları
Adet kanamasının başlangıcından yaklaşık 14 gün sonra yumurtlama gerçekleşmeye başlar. Yumurta kanalının uzantılarının yakaladığı yumurta kanalın içine alınır. Döllenme olmadığı takdirde yumurta kanalda 24 saat canlı kalabilir sonrasında ise adet kanamasıyla vücuttan atılır.
1-Döllenme: Sperm yumurtanın dış katmanını delerek yumurta hücresinin içine girer ve sperm yumurta içerisine girdikten sonra diğer spermlerin girişi engellenir. Yumurta hücresine girdiğinde kuyruğunu kaybeden spermin başı şişer ve yumurta ile döllenir.
2-Hücrenin Bölünmesi: Hücre döllenmesiyle birlikte bölünür ve çoğalmaya başlar ve fallop kanalı yolculuğu boyunca bölünmesini sürdürür.
3-Hücrenin Rahime Ulaşımı: Döllenme gerçekleştikten yaklaşık dört gün sonra hücre rahime ulaşmış olur. Bu evrede yumurta sıvıyla dolu bir top halinde, 100 hücrelidir. Gözle görülemeyecek ölçüde küçüktür.
4-Hücrenin Rahime Yerleşmesi: Döllenmiş hücre yaklaşık üç hafta içerisinde rahime yerleşir ve orada yuvalanır. Bu esnada hücreye artık embriyo adı verilir. Embriyodan anneye uzanan uzantılar annenin kan damarları ile bağlantı kurabilmek için rahim duvarına ilerler. Bu esnada ise plasenta oluşur. Hücrenin bazı bölümleri ise de bebeğin göbek kordonunu ve korunması için zarları oluşturur. İçte kalan diğer hücreler ise anne karnındaki bebeğin dördüncü haftasından itibaren gözleri, kulakları ve solunum sistemini oluşturmaya başlar.
5. ve 6. Haftasında Embriyo
Bu dönemde bebek sıvı dolu bir kesenin içerisinde yüzer ve yaklaşık bir elma çekirdeği kadardır. Sindirim sistemi, ağız ve çene oluşmaya başlamıştır ve beyin ve omurilikten oluşan taslak bir sinir sistemi merkezine sahiptir. Mide ve göğüs belli olmaya başlayarak altıncı haftanın sonunda kalp atmaya başlar, kan damarları oluşur. Kol ve bacakları oluşturacak dört parça da belli olmaya başlamıştır.
7. Haftasında Bebeğin Oluşumu
Bebeğin başının büyümesiyle birlikte yüz oluşmaya başlamıştır. Kalp kan pompalamaya başlamış ve bebeğin sinir sistemi merkezi hemen hemen tamamlanmıştır. Kemikleri oluşturacak hücreler gelişirken organların oluşumu ile bebek artık karaciğer, akciğer, bağırsak ve böbrek sahibidir. Embriyo burada yaklaşık bir üzüm (1,3) tanesi kadardır.
8. Haftasında Fetus
Yüz belirginleşmeye başlamış ve vücut oluşmuştur. Anne farkında olmasa da fetus hareketlenmeye başlamıştır. Son biçimlerine ulaşmamış olsa da iç organlar da gelişmiş vaziyettedir. Parmaklar aralarında ince birer perde olmasına karşın görünüyordur ve denge ve işitmeden sorumlu iç kulak gelişmeye başlamıştır. Bebeğin boyu ise bu dönemde yaklaşık bir çilek (2,5) büyüklüğündedir.
8. haftadan itibaren bebeğin kalp atışları steteskop yardımı ile hissedilmeye başlar ve bebek bir şeyleri anlama yetisini kazanır. 11-12. haftalarda nefes alıp veriş başlar ve doğuma kadar da devam edecektir. 13-15. haftalar içerisinde bebek tat alma duyusunu kazanır ve bir hafta sonrasından itibaren bebek dış seslere, annenin kalp atışına karşı hassas duruma gelir.
23. haftada ise bebek uyku alışkanlığı edinmeye başlar. 6. ayda ise yağ ve ter bezleri harekete geçerek bebeğin vücudundaki atık maddeleri dışarı atar ve 1 ay sonra ise bebek oldukça hareketlenmeye, tekmelemeye başlar. Son bir ay boyunca ise doğuma kadar ortalama olarak hemen hemen her hafta 250 gram kilo alarak cildi kalınlaşmaya başlar ve nefes alışverişleri devam eder.