Adetliyken Yapılmaması Gerekenler Diyanet - Sosyal İçerik Platformu
Neden Bebeklere Su Verilmez?

Sıradaki içerik:

Neden Bebeklere Su Verilmez?

e
sv

Adetliyken Yapılmaması Gerekenler Diyanet

60 okunma — 14 Ağustos 2019 11:27

Adetliyken Yapılmaması Gerekenler Diyanet

Adetliyken yapılmaması gerekenler diyanet regl başka bir deyişle adet kadınların doğasında var olan bir durumdur. Kuran’ da hayız ve nifas olarak geçer. Menopoza girene kadar her kadın her ay belirli gün ve aralıklarda adet olur. Adet bir kirlilik veya kusur değildir.

Adet olan kişinin bu şekilde hissetmesine gerek yoktur. Ancak; adetliyken bazı ibadetler yapılmamalıdır. Bazı ibadetler için kaza etmek gerekliyken bazıları için gerekli değildir. Bazı ibadetler yapılır. Örneğin; abdest alabilir, tespih çekebilir.

Gündelik olarak yaptığı dualarını yapabilir. Adet olması buna engel değildir. Kadın normal hayatını nasıl yaşıyorsa bu şekilde hayatına devam edebilir. Diş dolgusu yaptırabilir. Gerekli doktor kontrolleri varsa bunlara gidebilir. Tırnaklarını kesebilir ve vücut temizliğini yapabilir. Yani adet olması günlük yaşamından tamamen kopması anlamına gelmez.

Yapılmaması Gereken İbadetler

1. Namaz Kılmak; Kadınlar regl günlerinde namaz kılamazlar. Kılamadıkları günler için kaza etmelerine gerek yoktur.

2. Kuran-ı Kerim Okumak; Adet zamanlarında kadınlar Kuran-ı Kerim okumamalı ve kitaba dokunmamalıdır. Ancak gerekli durumlarda sadece gözleri ile uzaktan okuyabilir veya kuran dinleyebilir.

3. Denize veya Havuza Girmek; Regl iken havuza veya denize girilmemelidir. Bunun en büyük nedenlerinden biri sağlık ve temizliktir. Adetliyken mikrop kapma olasılığınız daha çok olacağı için suya girmek sağlığınızı da tehlikeye atabilir.

4. Oruç Tutmak; Ramazan zamanı adet olan kadın, âdeti bitene kadar oruç tutamaz. Adeti bittikten sonra ramazanın sonuna kadar normal orucunu tutar ve ramazan bitimi tutamadığı günleri kaza eder.

5. Cami’ye Girmek; Eğer bir zorunluluk yoksa adetli olan kadın camiye ve ya mescide girmemelidir. Hava muhalefetlerinden ötürü zorunluluk ve ya korku ile alakalı olarak kadın camiye sığınabilir ancak bunlar istisnai durumlardır. Bu durumlar dışında girmemelidir.

6. Kabir Ziyareti; Kuran okumamak şartı ile kabir ziyaretinde bulunabilir. Diyanet kabir ziyaretinde bulunabileceğini söylemektedir.

7. Cinsel İlişki; Adet dönemlerinde kadın kocasıyla cinsel ilişkide bulunmamalıdır. Sağlık ve dini bakımdan cinsel ilişki yaşanmamalıdır. Bunun açıkça haram olduğu yazmaktadır. Özellikle göbek ile diz arasının okşanmaması gerekmektedir. Ancak bu dönemlerde göbek üzeri serbesttir. Eğer cinsi bir münasebet yaşanır ise tövbe edilmeli ve sadaka verilmesi gerekmektedir. Bu sadakanın miktarı cinsel ilişkinin hangi adet gününe denk geldiği ile alakalıdır. Adetin bitişinin ardından kadın abdestini aldıktan sonra cinsel ilişki yaşanmasında her hangi bir sakınca yoktur.

8. İ’tikafa Girmek; Kadınların adet dönemlerinde i’tikafa girmesi caiz değildir. İ’tikafa girdikten sonra adet olunursa, i’tikaftan çıkması gerekmektedir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli