Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Evcil Hayvan Ezberinizi Bozacak 10 İlginç Canlı
Unutkanlığa ne iyi gelir? Hafızayı güçlendiren yiyecek ve içecekler nelerdir? Hangi gıdaları tüketirsek güçlü bir hafızaya sahip oluruz? İyi ve doğru beslenmenin hafıza üzerindeki önemi nedir? Doğru ve iyi beslenmek beyin fonksiyonları için çok önemlidir.
Beslenme, yaşamımızın devam etmesi için gerekli besinlerin vücuda alınmasıdır. Yeteri kadar ve doğru beslenmezsek vücudumuz gerektiği gibi faaliyet gösteremez. Vücudumuzun alması gereken protein, karbonhidrat, yağ, su, vitamin ve mineraller yeteri kadar alınmadığı taktirde organlarımız düzgün çalışmamaya başlar.
Bu durumdan vücudumuzun yönetim merkezi olan beyin, fazlasıyla etkilenir. Böylece beynin çalışma temposunda yavaşlama görülmekte, verimlilik düşmekte ve unutkanlık kaçınılmaz bir sorun haline gelmektedir. Özellikle güçlü bir hafızaya sahip olmak isteyenler; doğru besinleri , doğru miktarlarda tüketmeli ve aşağıdaki yiyecekleri sofralarından eksik etmemelidirler.
Unutkanlığı önlemek ve hafızayı güçlendirmek için haftada iki gün yemeniz gereken balık, en iyi beyin destekleyici besinlerden biridir. Uskumru, sardalya, ringa, somon, ton balığı ve karadeniz hamsisi kalp sağlığını destekleyen Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Balık tüketmeniz sadece hafızayı güçlendirmez, öğrenme ve konsantrasyon üzerinde de olumlu etkileri de vardır. Balık tüketemediğiniz taktirde omega-3 takviyesi alabilir yada balık yağı kullanabilirsiniz.
Unutkanlığa iyi gelen besinlerden biri de yeşil yapraklı sebzelerdir. Yeşil yapraklı sebzeler demir vitamini açısından zengindir. Demir vitaminin eksiliğinden kaynaklı kansızlık da doğrudan unutkanlığa ve konsantrasyon eksikliğine sebep olmaktadır. Lahana, ıspanak, karalahana ve brokoli E vitamini ve folik asit açısından en önemli kaynaklardandır. Unutkanlğı önlemek ve güçlü bir hafızaya sahip olmak için yeşil yaparaklı sebzelerden bol bol tüketin.
Unutkanlığın sebeplerinden biri de B12 vitamini eksikliğidir. Ağır çalışma koşulları, yoğun iş temposu, dengeli beslenmeme ve besinlerin doğal yetiştirilmemesinden dolayı B12 vitamini eksikliği ortaya çıkmaktadır. B12 içeren besinler beyin ve hafıza için önemli rol oynar. Kırmızı et de B12 yönünden zengin bir besindir. Güçlü bir hafızaya sahip olmak istiyorsanız, haftada 3 kez kırmızı eti, B12 vitamini içeren besinlerden süt, yoğurt, peynir ve yumurtayı mutlaka tüketmelisiniz.
Unutkanlığa iyi gelen ve hafızayı güçlendiren besinler arasında E vitamini yönünden zengin olan kuruyemişleri, hatta kuru tohumları da sayabiliriz. İçinde bulunan yağ asitleri ve bilişsel gerilemeyi yavaşlatan E vitamini, unutkanlıkla olan mücadelenize yardımcı olur. Unutkanlığı yenmek ve hafızanızı güçlendirmek için ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, susam, ay çekirdeği ve keten tohumu gibi kuruyemiş ve tohumlardan birini günlük bir avuç kadar tüketebilirsiniz.
Unutkanlığa karşı günde bir avuç yaban mersini tüketebilirsiniz. Yaşlanmaya bağlı unutkanlığı geciktirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca yaban mersini düzenli olarak tüketildiğinde öğrenme kapasitesi artmakta, hafıza güçlenmekte ve motor beceriler gelişmektedir.
Unutkanlığa karşı antioksidan bakımından zengin olan meyveleri tüketebilirsiniz. Nar suyu gibi antioksidan etkisi bulunan portakal, geyfurt, çilek gibi meyveler unutkanlığa iyi gelir, beyin hücrelerini korur.
Bitter çikolata güçlü bir antioksidandır. Beyin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Doğal uyarıcalar sayesinde odaklanma ve konsantrasyonu arttırır. Unutkanlığa iyi gelir, hafızayı güçlendirir.
Yulaf, darı, esmer pirinç, esmer ekmek gibi tam tahıllı gıdalar B6, B12 ve folik asit bakımından zengindir. Tam tahıllı besinler, unutkanlığa karşı hafızayı korumak, konsantrasyonu arttırmak ve beyine kan akışını sağlamak için gereklidir.
Yeteri kadar su tüketmemek unutkanlığa ,hafızanın zayıflamasına yol açmaktadır. Yeteri kadardan kastedilen günde en az 2 litredir.
Biberiye çayı unutkanlığa iyi gelir, hafızayı güçlendirir, konsantrasyonu arttırır. Beyin ve kalbe oksijen taşınmasını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir, migren ağrılarını hafifletir, stresi azaltır.
Yeşil çay unutkanlığa iyi gelir, konsantrasyonu arttırır, ruh halini iyileştirir. Antioksidan özelliğe sahip olması nedeniyle beyni ve diğer organları korur.
Antioksidan etkiye sahip olması nedeniyle vücutta bulunan ve hücre yapısını bozan serbest radikallere karşı koruma sağlar. Portakal, greyfurt gibi meyvelerin suları da nar suyu gibi unutkanlığa iyi gelir, beyin hücrelerini korur.
Ginko biloba çayının antioksidan özellikleri, beyin ve sinir hücrelerinin yapısını serbest radikallere karşı korur. Beyne, kan akışına yardımcı olur ve unutkanlığa iyi gelir.
Melisa çayı beyin fonksiyonlarını güçlendirmektedir. Özellikle de hafıza güçlenmesi, problem çözme gibi alanlarda etkilidir.
* Unutkanlığa karşı doğru beslenmenin yanında egzersiz de yapılmalıdır. Haftada 3 gün egzersiz yapın. Bulmaca çözün, kitap okuyun, akıl oyunları oynayın. D vitamini eksikliğiniz olup olmadığını kontrol ettirin. Eğer eksiklik varsa günde 15 dakika güneşlenin. D vitamini beynin genç kalmasını sağlar. Trans yağ içeren yiyeceklerden kaçının (bisküvi, cips, kızartma). Eğer kansızlığınız varsa unutkanlık yaşamanız da muhtemeldir.
* Yukarıda sıralamış olduğumuz unutkanlığa iyi gelen yiyecek ve içeceklerin, yararlarının olduğu gibi aşırı tüketimde zararlarının olabileceği de unutulmamalıdır.
Yorum Yaz