Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Kabızlık Neden Olur
Migren Nedir ? Migren tedavisi mümkün olan ve normal bir baş ağrısı ile karıştırılmaması gereken sinirsel bir rahatsızlıktır, dünya genelinde doktora danışılan rahatsızlıkların başında gelmektedir. Bilimsel olarak hormonların aktif olarak çalıştığı yani genç yaşlarında olan kadınlarda, erkeklere oranla görülme ihtimali 3 kat fazladır.
Yine yapılan çalışmalar gösteriyor ki dünya üzerinde kadınların %20’sinde, erkeklerde ise yaklaşık olarak %10’unda migren görülmektedir. Migren dolayısıyla oluşan baş ağrısı tam olarak şiddetli bir biçimde ve şakaklarda bulunur.
Başınızda bulunan ağrı şiddetli bir biçimde kronik halde ortaya çıkıyorsa diğer bir deyiş zonklama yapıyorsa buna migren diyebiliriz. Oluşma sıklığı kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Bazı insanlarda yılda 2-3 kez bazı insanlarda ise aynı ay içinde birçok kez gerçekleşebilir ve bu ağrılar normal baş ağrısın ötesinde bir şiddetle olmaktadır. Baş ağrısı ile gelen normal ağrıdan farklı olarak söylediğimiz şiddetli ağrının dışında, bulantı hali, ışık ve sese karşı olan duyarlılığın artması da migrenin farklılığı olarak gösterilebilir. Migren ağrısı olanlar günlük yaşam kalitelerinden ödün vermek ve günlük yaşam faaliyetlerine devam edememek gibi durumlar ile karşı karşıya kalırlar. Bununla beraber, tam olarak migren tespiti yapabilmek için doktor kontrolü ve biraz zaman gereklidir.
İlk olarak söyleyebileceğimiz belirtisi şiddetli baş ağrısıdır. Şiddeti o kadar fazladır ki rahatsızlanan kişiyi yapmakta olduğu faaliyetten alıkoyar ve istirahati mecbur kılar. Bir diğer belirtisi ise tek taraflı baş ağrısıdır. Hangi tarafta ortaya çıkacağı farklı olmakla beraber taraf değişikliği de yapabilmektedir özetle bir tarafta bulunan ağrı diğer taraftakine göre daha şiddetli olmaktadır. Ortaya çıkan ağrı genelde şakaklarda bulunur ve sıkça olmasa da göz çevresi ve arkasında görülen ağrılar da mevcuttur. Alnımız, başımızın arka tarafı ve kulaklarımızın arkası ağrıların çokça görüldüğü bölgelerdendir.
Baş ağrısının dışında duyarlılığın ve gösterilen tepkilerin artması, agresif ve depresif duygu hali, konsantrasyon kaybı ve dikkat kaybı, düşünme hızında yavaşlama, cümle kurarken kelime bulma sıkıntısı, konuşurken takılmalar yaşanması, çokça esneme ve uyuma isteği sıklıkla karşılaşılan belirtilerdendir. Duyarlılık hali o kadar artış gösterebilir ki ortam bulunan ses veya ışık arttıkça kişide bulunan ağrı da artabilmektedir. Ses ve ışığa karşı olan duyarlılıkla beraber kokuya olan duyarlılıkta da artma gözlenmektedir. Parfüm, ter vb. kokulardan kaynaklı bulantı ve kusmalar da gözlemlenebilir.
Tedavi hakkında bilinmesi gereken ilk şey planlanan uygun bir tedavi ile kişiler bu rahatsızlıktan kurtulabilmektedirler yani diğer bir deyişle tedavisi mümkündür. Tedavideki ilk adım olarak, migrenin bir uzman doktor tarafından kontrol edilmesi ve kesin olarak tespit edilmesi gelir. Teşhis kesin olarak konulduğunda tedavi şekli planlanır.
Oluşan ağrılar sık değil ise ağrı ataklarını geçirmeye ve şiddetini azaltmaya yönelik planlama yapılır. Tedavide ilaç ile uygulanan tedavi, bulantı, kusma, ağrılardan korunma amacıyla yapılırken, ataklardan korunmak içinse önleyici tedavi uygulanır. Atak önleyici tedavide belli bir süreçte ilaç kullanımı ile ağrı şiddeti ve ağrı sıklığını azaltmak amaçlanır. Tedavi yardımcı olması için migreni ortaya çıkaran etmenler ortadan kaldırıldığında(düzensiz uyku ve düzensiz beslenme, hijyene dikkat edilmemesi gibi) ağrı, bulantı, kusma da azalma görülebilir.
Kişinin günlük yaşımını migrene göre planlaması da iyileşme sürecinde etkilidir. Tedavi sürecinde yapılabilecek işlemleri aşağıda görebilirsiniz;
Yorum Yaz