Nasıl Bebek Oluyor - Sosyal İçerik Platformu
Bebeklere Ne Zaman Ek Gıda Verilir

Sıradaki içerik:

Bebeklere Ne Zaman Ek Gıda Verilir

e
sv

Nasıl Bebek Oluyor

43 okunma — 14 Ağustos 2019 13:00

Nasıl Bebek Oluyor

Nasıl bebek oluyor.Yumurtlama Süreci Kadının yumurtalıklarında her ay bir yumurta olgunlaşır. Uterus(rahim) hamilelik olacakmış gibi her ay kendini olgunlaştırır salgılarını arttırır içeriyi bebek için hazırlar. Hipotalamustan salgılanan GnRH hormonu etkisiyle Hipofiz ön lobundan FSH ve LH hormonları salgılanır. FSH ve LH hormonları yumurtalıkları etkileyerek overlerden yani yumurtalıklardan östrojen ve progesteron salgılanmasını sağlar.

Olgunlaşan yumurta her menstruasyon donemininn 14. günü (28 günlük bir adet periyodu için) yumurtalıklardan atılır. Ve erkekten gelen spermleri beklemeye başlar. Eğer cinsel ilişki yaşanmışsa milyonlarca spermden yalnızca bir tanesi yumurta içine girer ve onu döller ve bebek oluşmaya başlar. Eğer cinsel ilişki yaşanmamışsa ve diğer bazı nedenlerden dolayı (erkekte sperm azlıgı kadında yumurtlama sorunu vs.) döllenme gerçekleşmezse yumurta adet kanı olarak vajinadan dışarı atılır.

Döllenme

Sperm ve yumurtanın birleşmesi fallop tüplerinin (yumurtalık ve rahimi bağlayan kanal) ampulla bölümünde gerçekleşir. Yalnızca bir sperm yumurta içine girer ve sonrasında yumurta başka spermlerin yumurta içine girmesini önlemek için kalın bir tabaka örer. Sperm yumurta içine girerken hareketini sağlayan kuyruk kısmını dışarda bırakır. Bir araya gelen sperm ve yumurta mayoz bölünme ile yarıya düşürmüş oldukları kromozom sayısını birleşerek tekrar bir insan kromozom sayısına yani 46 kromozoma ulaştırır.

Döllenmiş Yumurta(Zigot)

Döllenmiş olan yumurta artık zigot ismini alır. Ve ilk iki ay bu isimle anılacaktır. Döllenmenin ardından hücreler çoğalmaya başlar sırasıyla morula blastula gastrula evrelerinden geçer. Bu evreler zigot büyüdükçe aldığı evrelerin ismidir. Hücreler iki kısma ayrılmıştır. Biri bebeğin asıl kısımlarını oluşturacak embriyoblast hücreler, diğeri bebeğin plesentasını ve diğer zarlarını oluşturan trofoblast hücreler. Bebek zigot evresinde iken tüm organları şekillenir gelişir. Bu nedenle bu döneme organagenezis evresi de denilir.

Embriyo

Organagenezis döneminde organlarını şekillendiren fetus ikinci aydan sonra embriyo adını alır ve büyüyüp gelişmeye devam eder. Bebek oluşurken ilk şekillenen sistem sinir sistemi iken en son faaliyete geçecek olan sistem solunum sistemidir. Bebek doğduktan sonra ağlayıp ilk nefesini almasıyla solunum sistemi çalışmaya başlar. Anne karnında bebeğin akciğerleri ve solunum sistemi pasif haldedir.

Bebeğe oksijen plesenta aracılığı ile gelir bebekten karbondioksit plesenta aracılığı ile anneye geçer. Plesenta göbek kordonu aracılığı ile anne bebek arasındaki madde alışverişini sağlar. Bebek anne karnında amnion kesesi içinde durur. Bu kese özel bir sıvı ile doludur. Bebek idrarını bu sıvı içine yapar ama idrar vücut içinde sterildir.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli