Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Bebeklere Ne Zaman Emzik Verilir
Bebeklere ne zaman ek gıda verilir.Doğum yaptıktan sonra ilk 6 ay, bebeğinizin tüm ihtiyacını anne sütü karşılamaktadır. Zihinsel ve fiziksel gelişiminin yanı sıra bağışıklık sisteminin gelişmesi için de anne sütü çok önemlidir. 6. aydan sonra bebeğin demir ve enerji bakımından yüksek gıdalara geçiş yapması gerekmektedir. Bu nedenle 6. ay bittiğinde doktor önerisi ile anne sütünün desteklenmesi gerekmektedir.
Her ne kadar ek gıdaya geçiş döneminde bebek büyümüş gibi gelse de onun hala bir süt çocuğu olduğunu unutmamak gerekir. Ana öğünlerde anne sütü alımı devam etmeli ve ara öğünlerde yavaş yavaş ek gıda tadımı başlanmalıdır.
Bebeğiniz yemek yerken sizi izliyorsa, ağzını oynatıyorsa, elinize uzanıyorsa, desteksiz oturmaya başladıysak gıdaya geçiş için hazır olabileceğinin işaretleridir. Doktorunuz önermediği sürece kendi başımıza ek gıda dönemine geçiş yapmamalıdır. Anne sütü dışında formül mama ile beslenen veya öğünlerde formül mama ile desteklenen bebeklerde doktor önerisi ile 4. aydan itibaren ek gıdaya geçiş dönemi başlatılabilir.
6. ayımız dolduğunda, doktorunuzun yönlendirmesi ile ek gıdaya geçiş süreciniz başlar. Artık anne sütünden daha yoğun ve kıvamlı besinlere alıştırılması gerekmektedir. Yoğurt, muhallebi gibi pütürlü yiyecekler verilebilir. Burada amaç bebeği muhallebi ile doyurmak değil. Yutmayı öğrenmesini kolaylaştırmaktır. Ek gıdaları 6 -9. aylarda ara öğünlerde 2 küçük bebek kavanozu olarak 9 – 12. aylarda ise 3 küçük bebek kavanozu kadar verebilirsiniz.
Ek gıda mutlaka 3 gün kuralına uyarak verilmeli,
Bebek mutlaka aç olmalı,
Az miktarda verilmeli ve yemiyorsa zorlanmamalı,
Hijyene çok dikkat edilmeli, cam rende kullanılmalı, ürünler her daim taze veya yeni yapılmış olmalı,
Sebze püresi veya çorba; mutlaka mevsim sebzesi olmalı ve çok iyi yıkanmalı,
Muhallebi; Pirinç unu ile yapılana göre yulaf ununu tercih edebilirsiniz. Besleyici değeri daha yüksek olacaktır.
Yoğurt; Günlük ve bebeğin tadacağı kadar hazırlanmalıdır. Meyve püresi; mevsim meyveleri olmalı. Önce cam rendede rendelenmeli, sonra temiz bir bez ile sıkılmalı.
Tüm bunlara ek olarak her bebek verilen herseyini yiyecek diye bir kural yok. Bu nedenle besini verdikten sonra tepkilerini ölçmeli, zorlamadan uygulamayapılmalıdır. Eğer bebeğiniz verdiğiniz besini sevmedi ise ağzına zorla sokmak bebeğinizin daha çok öğürmesine ve ileriki dönemde o besini yemek istememesine kadar gidebilir.
Bu nedenle bebekler yemek için zorlanmamalı, az porsiyonlarda tadım yaptırılmalı ve öğürürse normal karşılanmalıdır.
Yorum Yaz