1. Anasayfa
  2. Anne Çocuk

Tüp Bebek Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler

Tüp Bebek Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler

Tüp Bebek Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler

Çocuk hasreti çeken ve çocuk sahibi olmak isteyen çoğu aile, tüp bebek ile çocuk sahibi olma konusunda toplumsal olarak doğru bilinen, yanlış yönlendirme ve uygulamalar nedeniyle tereddüde kapılabiliyor.

Yalnız gün geçtikçe gelişen teknoloji ve doktor ile ailenin planlı bir şekilde bu tedavi evresini adım adım yürütmesi ile sağlıklı gebelik amacına ulaşılabiliyor. Tüp bebek konusunda öncelik olarak zamanında tedavi, çok önemli rol oynuyor.

TÜP BEBEK NEDİR

Doğal yollardan gebe kalamayan anne adayları için önerilen en makul yol, tüp bebek tedavisidir ki bu tedaviye başlanmadan önce ilk olarak aşılama yöntemi kullanılır.

Başarılı olunamadığı veya sonuç alınamadığı takdirde tüp bebek tedavisi uygulanır. Laboratuvar ortamında anne yumurtalıklarının baba spermleriyle döllendirme yapılıp tekrar anne rahmi içerisine yerleştirilmesi durumuna tüp bebek denir.

Genellikle nedeni bilinmeyen kısırlık durumlarında bu tedavi kullanılır. Gebeliğin gerçekleşmesi için bir kadın on beş milyon sperme ihtiyaç duyar. Eğer ki bu rakam beş milyonun altında ise, şüphesiz tüp bebek tedavisi önerilir.

Bu tedavide, gebelik başarı oranı bireyin sağlığı, yaşı ve yumurta kalitesiyle orantılı olarak değişkenlik gösterebilir. Mesela 25 yaş ortalamasındaki kişilerde başarı oranı, yumurta sayısı fazla olduğu için daha yüksek iken, 35 ve üstü yaşlardaki kişilerde oran daha da azalmaktadır.

Çiftlerin erken yaşta tüp bebek tedavisine başlaması, gebeliğin başarı oranını daha da umutlu kılar. Din inançlarına ters düşen herhangi bir konu, gündeme getirilmemelidir. Çünkü çiftler, kendi sperm ve yumurtalarını kullanır.

TÜP BEBEK YÖNTEMİYLE GEBE KALANLAR NORMAL BİR GEBELİK SÜRECİ YAŞARLAR

Anneler, bu tedavi sürecinde tamamen normal gebelik yaşarlar ve günlük yaşamlarına devam ederler. Normal gebelikte olduğu gibi stresten uzak ve istirahatli bir dönem geçirmeleri gereklidir.

Her ne kadar çoğu çiftte başarılı bir gebelik elde edilse de, tedavi esnasında kullanılan ilaçlar, kişinin yumurta anatomisine göre istenmeyen reaksiyonlar gösterebilir.

Böyle durumlarda tedavi ertelenmeli ve çiftler umutsuzluğa kapılmamalıdır. Uzman doktor gözetiminde, hastanın durumu değerlendirmeye alınıp, tedavi için tekrar deneme yapılır.

Bu süreçte; çiftler birbirlerinin destekçisi olmalı, sabır ve azim ile doktoruna güvenerek tedavi şartları yerine getirilmelidir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir