Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Migren Nedir
İshal Neden Olur? İshal, bir gün içerisinde 3 veya daha fazla çoğunluğu sıvı halde dışkılaması olarak tanımlanabilir. Bağırsak çalışma sisteminin bozulması sonucunda ortaya çıkan sürekli tuvalete gitme isteği de ishalle beraber gelen şikayetlerdendir.
İleri seviye ishal vakalarında ise günde 15 litreye kadar sıvı kaybedilebilir bu yüzden vücuda sıvı alımını ciddiye almak gerekir. Sıvı bir şekilde dışkılama, sıklıkla tuvalete gitme durumu, susuzluk, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, karın bölgesinde hissedilen gaz kaynaklı şiddetli ağrı da ishalin belirti ve şikayetleri arasındadır. Nedenleri çok çeşitli olduğundan dolayı genelde çevresel nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Tedavisini ve ishali ne geçirir diyorsanız makalemizde bulabilirsiniz.
Çocuklarda ve yetişkinlerde ishale genelde bağırsak enfeksiyonu neden olur. Yetişkinler için, enfeksiyon kaynaklı durum söz konusuysa yaklaşık olarak 3 gün içerisinde geçmektedir. Hastalık durumu 3 günden fazla sürecek olursa ciddi bir durum olabilir. Bununla beraber gelen dışkıda kan veya irin mevcutsa kesinlikle bir doktora danışılması gerekir.
Pek çok nedeni olmasına rağmen sıklıkla görünen nedenleri aşağıdaki gibidir;
Mikroptan kaynaklı ishal olma durumu bulaşıcı olabilir. Özellikle tuvalet eğitimini tam olarak öğrenmemiş çocuklarda hızlıca yayılabilir. Hasta olan kişi tuvaletten sonra ellerini güzelce yıkamalıdır.
İlk olarak ishal tedavisinde yapılması gereken şey dışkılamada kaybedilen tuz, mineral ve sıvının geri alınmasıdır ve bununla beraber düzenle ve sağlıklı bir biçimde beslenilmesi gerekmektedir. Genelde ortaya çıkan ishal vakaları küçük ve orta dereceli olup evde tedavi edilebilir. İlk olarak alınması gereken önlemler şunlardır;
Seviye olarak küçük sayılabilecek ishal vakalarında kusma ve ateş bulunmaz. Tedavisi için bol su tüketilmelidir. Hasta olan birey bebek ise anne sütü tüketimine özen gösterilmelidir
Orta seviyeli ishalde ise hastanın günlük yaşamını etkileyecek boyutlara ulaşabilir. Eczaneden alınacak ishal karşıtı ilaçlar etkilidir. Eğer ishal ileri boyutlara ulaşmışsa sıklıkla tuvalete gitme ve diğer belirttiğimiz belirtiler var ise doktora danışılmalıdır. Doktor gerekli testleri yerine getirerek tam olarak ishalin nedenini tespit etmektedir.
Yorum Yaz