PLC NEDİR? PLC HAKKINDA BİLGİLER - Sosyal İçerik Platformu
Sosyal Medya Reklamcılığı

Sıradaki içerik:

Sosyal Medya Reklamcılığı

e
sv

PLC NEDİR? PLC HAKKINDA BİLGİLER

93 okunma — 29 Kasım 2017 22:32

1.PLC NEDİR ?

1.PLC NEDİR? PLC HAKKINDA BİLGİLER
2.KULLANIM ALANLARI NERELERDİR ?
3.PLC’NİN AMACI VE ORTAYA ÇIKIŞI NASILDIR ?
4.PLC’NİN GENEL UYGULAMA ALANLARI NELERDİR ?
5.PLC’NİN İŞLEVİ NASILDIR?
6.PLC’NİN TARAMA ÇEVRİMİ VE ÇALIŞMA ŞEKLİ NASILDIR ?
7.PLC’NİN KULLANIM ALANLARI NERELERDİR ?
PLC NEDİR? PLC HAKKINDA BİLGİLER Merhaba arkadaşlar, bugün ki başlığımızda PLC; Programlanabilir Lojik Kontrolör (Programmnable Logic Controller) hakkında sizlere bilgiler vereceğim.

Öncelikle PLC NEDİR ?

sorunun cevabını alalım. PLC; Power Supplay, CPU, Digital ve Analog (Değişken) Input/Output (Giriş –Çıkış Birimleri) kartlarından oluşan, fabrikalardaki imalat hatları veya makinelerin kontrolü gibi işlemlerin denetiminde kullanılan özel bir bilgisayar ve otomasyon cihazıdır.

PLC’NİN AMACI VE ORTAYA ÇIKIŞI NASILDIR ?

PLC, ilk olarak 1960’lı yıllarda ortaya çıkmıştır. Eskiden mekanik kontrol sistemlerinin değiştirilmesi çok pahalıya mal olması, mekanik elemanlar olan rölelerin sınırlı ömürlere sahip olması yüzünden devamlı olarak bakım ve onarıma ihtiyaç duymaları sebebiyle; Bedford firması 1960’lı yıllarda Modicon adlı ilk PLC cihazını ticari anlamda üreterek dünya endüstrisine girmesini sağlamıştır. PLC cihazları daha sonra pek çok firma tarafından üretilerek yaygınlaşıp günümüze kadar ulaşmış ve gelecekte de kolaylıklar sağlayarak günümüz teknolojisini daha üst seviyelere taşıyacaktır. PLC sistemleri, karmaşık sorunları çözebilecek özelliklerle donatılmış ve endüstriyel kontrol alanlarında güvenle kullanılmaya başlanmıştır. Endüstriyel uygulamaların her dalında yapılan genel amaçlı kumanda ve otomasyon çalışmalarının bir sonucu olan PLC tekniği, kullanıcılara ve üreticilere her türlü çözümü ve kolaylığı getiren komple bir teknoloji alt gurubudur. Endüstriyel kontrolün gelişimi PLC’lerin gerçek yerini belirlemiştir. İlk önce analog kontrolle başlayan, elektronik kontrol sistemleri zamanla yetersiz kalınca, çözüm analog bilgisayar adını verdiğimiz sistemlerden dijital kökenli sistemlere geçmiştir.

PLC’NİN GENEL UYGULAMA ALANLARI NELERDİR ?

1. SIRALI KONTROL

PLC’lerin en büyük ve en çok kullanılan ve “sıralı çalışma “ özelliğiyle röleli sistemlere en yakın olan uygulamasıdır. Uygulama açısından, bağımsız makinalarda ya da makine hatlarında, konveyör ve paketleme makinalarında ve hatta modern asansör denetim sistemlerinde bile kullanılmaktadır.

2. HAREKET KONTROLÜ

 Bu doğrusal ve döner hareket denetim sistemlerinin PLC’ de tümleştirilmesidir ve servo adım ve hidrolik sürücülerde kullanılabilen tek yada çok eksenli bir sistem denetimi olabilir. PLC hareket denetimi uygulamaları, sonsuz bir makine çeşitliliği içerir. (örn. metal kesme,metal şekillendirme, montaj makinaları) ve şoklu hareket eksenleri ayrık parça ve süreç sanayi uygulamalarında koordine edebilirler. Bunlara örnek olarak; kartezyen robotlar, film, kauçuk ve dokunmamış kumaş tekstil sistemleri gibi, ağla ilgili süreçler verilebilir.

3. SÜREÇ DENETİMİ

 Bu uygulama PLC’nin birkaç fiziksel parametreyi (sıcaklık, basınç, debi, hız, ağırlık vb gibi) denetleme yeteneğiyle ilgilidir. Bu da bir kapalı çevrim denetim sistemi oluşturmak için, analog I/O gerektirir. PID yazılımının kullanımıyla PLC, tek başına çalışan çevrim denetleyicilerinin (single loop controllers) işlevini üstlenmiştir. Diğer bir seçenek de her ikisinin en iyi özelliklerini kullanarak PLC ile kontrolörlerin tümleştirilmesidir. Buna tipik örnekler de plastik enjeksiyon makinaları, yeniden ısıtma fırınları ve bir çok diğer yığın denetimi (batch-control) uygulamasıdır.

4. VERİ YÖNETİMİ

PLC’yle veri toplama, inceleme ve işleme son yıllarda gelişmiştir. İleri eğitim setleri ve yeni PLC’lerin genişletilmiş bellek kapasiteleriyle sistem, artık denetlediği makine veya proses hakkında veri yoğunlaştırıcı olarak kullanılabilir.
Sonra bu veri, denetleyicinin belleğindeki referans veri ile karşılaştırılır ya da inceleme ve rapor alımı için başka bir aygıta aktarılabilir. Bu uygulamada büyük malzeme işleme sistemlerinde ve kağıt, birincil metaller ve yiyecek işleme gibi bir çok proses sanayinde sıkça kullanılır.

PLC’NİN İŞLEVİ NASILDIR?

*İşlemci girişlerin mantık durumlarının ”resmini alır” ve bu görüntüyü veri belleğine aktarır.
*Veri belleğinden bütün çıkışların mantık durumları kopyalanarak çıkış modülüne aktarılır.

PLC’NİN TARAMA ÇEVRİMİ VE ÇALIŞMA ŞEKLİ NASILDIR?

Tarama çevriminin süresi iki fiziksel girişin ”okunması” sırasında geçen zamandır. PLC’nin işletim sistemini kapsayan operating sistem sofware program belleğinde EPROM’larda veya ROM’larda saklanmaktadır. RAM bellekte ise datalar, proses image input ve outputlar (Giriş – Çıkış birimleri) PII, PIQ’lar ve kontrol programı burada saklanmaktadır.
CPU adres bus üzerinden ilgili ünitenin adresini göndererek datayı göndereceği portu veya memory bölgesini seçmekte ve DATA BUS üzerinden de datayı göndermektedir. Ayrıca modüller arasında koordinasyon içinde kontrol bus üzerinden kontrol sinyalleri gönderilmektedir.
Mikro işlemci sistemin kontrolü, yönetimi ve koordinasyonunu kendisi yapmaktadır. Mikro işlemci dış dünyadan bilgileri INPUT portu üzerinden almakta ve memoride PII (Proces Image Input Area)’ya transfer etmektedir.
Programın icrası sırasında gerektiğinde buradan bu bilgileri almaktadır. Program tarama sonunda da CPU prores sonuçlarından outputları dış dünyaya OUTPUT PORT dediğimiz OUTPUT MODÜLÜ üzerinden göndermektedir. Mikro işlemci word ve bayt bazındaki işlemleri örneğin toplama, çıkarma, çarpma, bölme, tümleme, shift etme (kaydırma) time, counter değerlerini setleme, okuma, yükleme ve transfer etme vb. word bazındaki işlemleri CPU içindeki ACCUM acümülatör dediğimiz register da yapmaktadır.

Peki ya PLC’NİN KULLANIM ALANLARI NERELERDİR?

PLC NEDİR? PLC HAKKINDA BİLGİLER PLC, günümüzde endüstride hemen hemen her alanda özellikle el değmeden gerçekleştirilen üretimlerde kullanılmaktadır. Havalandırma ve soğutma sistemleri, paketleme ve ambalajlama sistemleri, taşıma sistemleri, otomobil endüstrisi ve sistemleri, petrol dolum ve yıkama sistemleri.
Klima ve asansör sistemleri, aydınlatma ve vinç sistemleri, imalat, tarım, tekstil ve her türlü makinelerde, çimento sanayinde.
Elektro pnomatik–hidrolik sistemler gibi çok geniş bir yelpazede hayatımızın birçok alanında kullanılmaktadır.
Son yıllarda endüstride PLC kullanımına olan talebin hızla artmasının nedenleri, PLC’nin özellikle fabrikalarda otomasyon, asansör tesisatları, otomatik paketleme, enerji dağıtımları sisteminde ve taşıma bandı sistemlerinde, doldurma sistemlerinde ve dana birçok alanda üretimi destekleyen ve verim artışının yanı sıra ürün maliyetinin minimuma çekilmesidir.
Klasik röleli kumanda sistemlerinin yerlerine PLC sistemi ile programlanabilir kontrol sistemlerinin alması teknik yönden büyük bir yeniliktir. Hiç şüphesiz gelişen teknoloji karşısında veriler büyümekte ve işlemler karmaşık bir hal almaktadır.
Dokunmatik panel montajlı modeller, bilgisayar ile veya kontrol üniteleri ile programlanabilen modeller plc sistemleri ile çok daha ileri seviye getirilecek ve endüstriyel ihtiyaçlar doğrultusunda özel olarak gelişeceklerdir.
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli
"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "https://sosyalicerik.net/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { Swal.fire("Başarılı","Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.","success"); } }); } });
Bültene Kaydol Anında Haberdar Ol !