Sosyal Medya Reklamcılığı - Sosyal İçerik Platformu
Yarının Dünyası

Sıradaki içerik:

Yarının Dünyası

e
sv

Sosyal Medya Reklamcılığı

131 okunma — 29 Kasım 2017 16:09

Sosyal Medya Reklamcılığı

Sosyal Medya Reklamcılığı Gelişen teknoloji ve bilgiye erişimin kolaylaşmasıyla beraber modern dünyanın küçüldüğünü söyleyebiliriz. Özellikle akıllı telefonların yaygınlaşmasından sonra yeni bir sektör doğdu.

Facebook, Twitter ve İnstagram gibi sosyal mecraları hedef alan bu sektör kullanıcılarına çeşitli gönderiler altında reklam sunmayı amaçlıyor. Aslında hepimiz reklamlardan şikayet ederiz. Fakat teknolojik devrimle birlikte reklamlar bile evrim geçirdi.

Artık broşürler veya kataloglar yerine Facebook gönderileri veya minik tweetler şeklinde karşımıza çıkıyor. Sosyal medya reklamcılığında ilk ve en önemli adımı Facebook attı. Özellikle 2006 yılında ve sonrasında yaygınlaşan platform gözünü reklamlardan para kazanmaya dikmişti.

İstedikleri de oldu. Yavaş yavaş anasayfada sağda ve solda reklamlar yayınladılar. Facebook reklamları özellikle iki şekilde kendini gösteriyor.

Birincisi herhangi bir ürünü pazarlama amaçlı reklamlar ikincisi ise bir sayfaya, gruba ya da topluluğa referans veren reklamlar. Facebook’un önemini yavaş yavaş anlayan firmalar da boş durmadı ve ‘Paketten çıkan şifreyi Facebook sayfasına gir ve 100 puan kazan’ veya ‘Facebook sayfamızı beğen ve çekiliş hakkı kazan’ tarzı kampanyalar başlattılar.

Milyonlarca kullanıcıya sahip platform sosyal medya reklamcıları için vazgeçilmez bir yer.

Facebook’un en büyük avantajı kullanıcılarının yaş, cinsiyet, yaşadığı yer, okuduğu okul, sevdiği filmler kitaplar, hobileri gibi bilgilere sahip olması. Bu bilgiler sayesinde kullanıcı odaklı reklam yapabilen Facebook, reklamverenlere büyük kolaylık sağlıyor.

Televizyon reklamlarının aksine herkese aynı reklamı göstermek yerine hedef odaklı reklamcılık yapmaya olanak sağlıyor. Bu sebeple hâlâ reklamverenlerin vazgeçilmezi.

Sosyal Medya Reklamcılığı

Twitter ise sosyal medya reklamcılığının tavan yaptığı bir platform. Özellikle 2011 yılında ve sonrasında yaygınlaşmaya başlayan Twitter, Facebook’un da yavaş yavaş kan kaybetmesiyle sosyal medyanın ana kaynağı olmayı başardı.

Esasında sadece 140 karakterlik gönderi yazmanıza izin vermesine rağmen Twitter reklamcılar için büyük bir pazarlama kapısı. Twitter’da reklamcılık iki koldan yürüyor: sponsorlu tweet ve sponsorlu hashtag.

Sponsorlu tweet reklamları genellikle bir videoya ya da sayfaya referanslık yapıyor. Sponsorlu hashtaglar ise firmanın isminin veya ürünün sürekli trendtopic olmasını sağlıyor. 2013 ücretinden sonra 1 günlük trendtopic olma ücreti ise 15 bin dolar.

Bu meblayı ödeyerek ürününüzün veya firmanızın 24 saat boyunda tüm dünyadaki Twitter kullanıcıları tarafından görülmesini sağlayabiliyorsunuz. Bir diğer internet reklamcığı bölgesi ise Google. Google yakın internet tarihi boyunca varolan bir arama motoru ve internet kullanıcılarının nerdeyse tamamının vazgeçilmezi.

sosyal medya reklam stratejisi

Twitter gibi Google da reklam işlerini iki koldan yönetiyor. Birinci kol reklamverenler için olan AdWords. AdWords özetle Google’da yapılan aramalarda firmaları ya da ürünleri öne çıkarmayı amaçlayan bir sistem. Örnek vermek gerekirse X firması WYZ ürünü için AdWords reklamı vermek istedi. Herhangi bir kullanıcı WYZ şeklinde ya da ona benzer bir arama yapınca X firmasının satış sayfasına yönlendiren sayfa en üstte yer alıyor.

Google reklam yayınlamak isteyenler için ise AdSense servisini sunuyor. Tamamen ücretsiz olan bu sistem reklam yayınlamak isteyenlerin web sitelerinde veya bloglarında reklam yayınlamalarına ve dolayısıyla para kazanmalarına olanak veriyor.

Google’ın bünyesinde hizmet veren dünyaca ünlü video paylaşım sitesi Youtube ise görsel reklamlar için vazgeçilmez bir platform. Youtube reklamları diğer web sitelerde olduğu gibi kenarlarda olabiliyor. Diğer yol biraz daha karakteristik. Youtube videolardan önce ve video sırasında tıpkı televizyon reklamları gibi reklamlar yayınlayabiliyor. Üyelerinin lokasyon bilgilerine ve IP bilgilerine erişimi olduğu için uygun dilde ve uygun türde reklam izletebiliyor. Bu durum da kullanıcılara uygun görsel reklamlar iletmesini sağlıyor.

Teknolojinin gün be gün geliştiği modern dünyada hergün yeni bir platform var oluyor ve yeni var olan bu platformlar reklamcılar için yeni fırsatlara dönüşüyor.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli