1. Anasayfa
  2. Eğitim

Laik Eğitim Nasıl Olmalıdır

Laik Eğitim Nasıl Olmalıdır

Laik Eğitim Nasıl Olmalıdır

Eğitim pek farklı şekillerde yapılabilir ve konusuna göre çok çeşitli eğitimler olabilir. Mesleki eğitim, akademi eğitim, dini eğitim veya hobi eğitimleri bu seçeneklerden sadece bir kısmıdır.

Eğitim alanlarının dışında eğitim şekilleri de çeşitlidir. Dünyada pek çok ülke laik eğitim sistemini benimsemiştir.

Laik Eğitim Sistemi Nedir?

Laiklik kelime anlamı olarak bir devletin vatandaşlarına din farkı gözetmeksizin eşit davranmasıdır. Devlet sınırları içerisindeki insanların çoğu aynı dine mensup olsalar da bu dine inanmayan veya başka bir dine mensup kişilerin hiçbir ayrım olmaksızın aynı şekilde hayatlarını sürdürmesi şeklinde de tanımlanabilir.

Bilinen ifadesiyle din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı olması durumudur. Buradan hareketle laik eğitimin din bilgileriyle değil bilimsel verilerle yapılan eğitim olarak ifade edilebilir.

Sistem Nasıl İşler?

Laik eğitim sistemi dini bilgilere dayanan eğitimi değil akıl ve bilime dayalı bir eğitim modelini esas alır. Bu sisteme göre din öğretimi devlet tarafından değil dinin mensupları tarafından farklı şekilde verilmelidir. Diğer bir ifadeyle devletin resmi eğitim kurumlarında dini eğitim bulunmaz.

Ancak yüksek öğrenim düzeyinde dini ilgi duyan kişiler için açılmış fakülte veya bölümler olabilir. Bunun dışında daha alt düzeylerde dini eğitim vermek devletin görevi değildir. Çünkü laik sisteme göre din devletin değil bireylerin uğraşması gereken bir olgudur.

Laik sistem dini eğitimi yasaklamaz veya karşı değildir. Bu nedenle dini eğitimi vermek dini cemaatlerin işidir. Dini eğitim almak isteyen kişiler mensup olduğu dini toplulukta eğitim alırlar.

Dini gruplar kendi olanakları ile eğitim kurumları açıp eğitim verebilir. Bu durum laik sistemin her dine olan hoşgörüsünü ifade eder. Tek bir dinin doğrusunu öğretmek veya tanıtmak laik sistemin laiklik özelliğini zedeleyebilir.

İkisi Aynı Anda Olamaz Mı?

Dini eğitim sisteminde olanlar dini bir çerçeveden bakılarak açıklanır. Laik sistem ise konuyla ilgili bilimsel ve akılcı yorumları ele alır. Dini bilgiler dinden dine değişebilir fakat bilimsel veriler bu kadar kolay değişmez.

Bu nedenle iki eğitimin aynı anda verilmesi eğitim alan kişilerde kavram karmaşası ve çelişkiler yaşama gibi sorunlara sebep olabilir.

Eğitim devlet tarafından belirlenen şekilde olduğu için devlet kurumlarında dini eğitim verilmesi devletin de din konusunda yorum yapması durumunu ortaya çıkarabilir.

Bu durum farklı görüşlerin çok olduğu toplumlarda gerilimlere ve büyük sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle laik eğitim sistemi sadece bilimsel ve akla uygun verilerle hazırlanmış bilgilere dayalı bir sistem üzerinden devam etmek zorundadır.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir