Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
We Are Killed (Öldüren Gıdalar)
WhatsApp Gruplarında Davranış Şekilleri WhatsApp, günümüzde en çok ilgi gören ve çok aktif şekilde kullanımda olan bir iletişim uygulamasıdır. İlk etapta mobil cihazlar için kullanıma sunulan uygulama, daha sonra, WhatsApp Web isimli ek bir yazılımla, masaüstü bilgisayarlarda da kullanıma açılarak hedef kitlesini ve kullanım alanını genişletti.
Kişilerin, internet bulunan her yerde, birbirleriyle ücretsiz şekilde yazılı iletişim kurabilmesini amaçlayan uygulama, ilerleyen zamanlarda gelişen teknolojiye kayıtsız kalamadı ve sesli arama ile görüntülü arama modülünü de devreye sokarak iletişimin her alanında kendini hissettirmeye başladı.
Piyasaya çıktığı ilk günlerde, bireysel kullanıcılar tarafından rağbet gören uygulamadan alınan verim, kurumsal firmaların da dikkatini çekti ve kurumsal firmalar da kendi içlerinde kullanmak üzere bu uygulamaya geçiş yaptı. Bireysel iletişimin yanında, uygulamanın özelliklerinden olan “WhatsApp Grubu Oluşturma” seçeneği ile yüzlerce kişi tek bir çatı altında toplanabildi. Hal böyle olunca, bazı zorluklar gündeme geldi.
Öncelikle bir WhatsApp Grubu en az iki, en fazla iki yüz elli altı kişi ile açılabilir. Bu kişilerden en az bir tanesinin yönetici konumunda olması gerekir. Uygulama ilk olarak, grubu oluşturan kişiyi grup yöneticisi olarak atar. Yönetici, dilediği kadar kişiyi yönetici olarak atayabilir.
Grup yöneticisi, grubun adını değiştirme, grubun profil fotoğrafını değiştirme, gruba yeni kişi ekleme ve gruptan kişi çıkartma gibi yetkilere sahip olur. Diğer kullanıcılar ise, grubun adını ve profil fotoğrafını değiştirebilirken yeni kişi ekleme ve ihraç seçeneklerinden faydalanamaz.
Ayrıca, her grup üyesi dilediği zaman gruptan ayrılabilir. Fakat gruptan ayrılan kişi, yönetici onu yeniden dahil etmeden gruba katılamaz. Yönetici gruptan kendi isteğiyle ayrıldığında ise, uygulama var olan kişiler arasında yazılımsal bir seçim yaparak bir kişiyi yönetici olarak belirler.
Bir yönetici, oluşturduğu WhatsApp Grubuna, kendi telefon listesindeki kişileri ekler, diğer kişiler, kendi listelerinde yer almayan kişilerle bir grupta buluştuğunda, akıllara gelen ilk soru kimin kim olduğudur. Kişi, önünde duran onlarca telefon numarası karşısında ne yapacağını bilemeyebilir.
Örneğin, yeni bir topluluğa dahil olan bir kişiyi ele alalım. Bu kişinin, yüz katılımcısı olan bir WhatsApp Grubuna dahil edildiğini. Ve bu gruptaki hiç kimseyi daha önce tanımamış olduğunu varsayalım. Söz konusu kişi, karşısında onlarca telefon numarası, onlarca profil fotoğrafı ve onlarca WhatsApp durumu görecektir.
Bunun karşısında ise pek az seçeneği vardır. Kişi, WhatsApp durumlarından ya da profil fotoğraflarından karşısındakinin kim olduğunu anlamaya çalışabileceği gibi. Diğer kişilerin WhatsApp durumlarından bir sonuca varmaya da çalışabilir.
Fakat bu seçenekler grupta yer alan herkes için kesin bir sonuç vermez. WhatsApp gruplarında sıklıkla yaşanan bir başka sorun ise belirli bir kişinin görmesi için yolladığınız mesajların, diğer mesajlarla karışması ve ilgili kişinin ilgili mesajı gözden kaçırmasıdır.
Yüz kişilik bir grupta, yazılan bir mesajın ardından, gruptaki herkesin bir cümlelik bir şey yazması demek, ilk mesajdan sonra doksan dokuz mesaj daha gelmesi demektir. Bu durum da gönderilen ilk mesajın dikkatten kaçabilmesi anlamına gelir.
WhatsApp gruplarında yaşanan bir başka büyük sorun ise, paylaşım sıklığıdır. Özellikle, kitlesel haberleşme maksadıyla oluşturulan gruplarda, grup üyelerinin bayram ve özel gün kutlama içerikli görsel paylaşımları, tüm kullanıcılar için büyük bir sorun oluşturmaktadır. Akıllı cihazların şarj sorunu yaşamasına neden olan bu tür sık mesajlaşmalar, bu sorunun yanında çeşitli hafıza alanı sorunlarını da beraberinde getirmektedir.
Bu tür sorunların nelere gebe olduğunu aktarabilmek için yine bir örnek verebiliriz. Yüz kişinin dahil olduğu bir WhatsApp Grubunda, kişilerin kim olduğunu bilmeyen bir üyenin herkesin kim olduğunu yazmasını istediğini düşünelim.
Bu en az yüz adet mesaj yazılması demektir. Grupta yer alan yüz kişiye peşpeşe gelen mesajlar, bildirimlere ve bu bildirim sıklığı da şarj sorununa neden olacaktır. Aynı grupta her üyenin bir kutlama görseli gönderdiğini düşündüğümüzde ise bu da aynı sorunun yanında bir de hafıza alanı kaybına neden olacaktır.
WhatsApp, kayıt sırasında kişiye ad ve soyad bilgisini sorar. Kayıt esnasında, ad soyad bölümüne, doğru ve gerçek bilgilerin girilmesi. Gruplarda, telefon numarasının yanında ad soyad bilgisinin yer almasını sağlar.
Bu şekilde, grup üyesi, gruptaki herkesin ad soyad bilgisine ulaşabilir ve grupta fazladan yazışmaların önüne geçilerek sorun ortadan kaldırılmış olur. Özel günlerde ise, grup üyelerinin gruptan üzerinden değil, bireysel şekilde bu mesajları iletmesi, grupta yer alan tüm üyelerin aynı sorunu yaşamalarını engelleyecektir.
Yorum Yaz