Led'lerin Kullanımı
Kötü Amaçlı Yazılımlardan Korunma

Sıradaki içerik:

Kötü Amaçlı Yazılımlardan Korunma

e
sv

Led’lerin Kullanımı

34 okunma — 16 Kasım 2017 23:37

Led’lerin Kullanımı

Led Nedir ?

Led’lerin Kullanımı. 1907 yılında Nick Holonyak tarafından icat edilen, led çipi, bağlantı ucu ve plastik kılıftan oluşan, elektrik enerjisini yarı iletken bir maddenin içinden geçiren, akımı az miktarda ısı ve çok miktarda ışık enerjisine dönüştüren aygıtlardır.

Holonyak aslında bu muhteşem buluşu tesadüf eseri yapmıştır. O dönemde yaygın olan mikrodalga fırın ve lazer araştırmaları yapılırken led’ler fark edilmiştir. Led’ler plastik bir kap içinde led çipi üstüne yerleştirilen iki tane bağlantı ucunun arasına yarı iletken maddenin yerleştirilmesi oluşur. Bu yarı iletken maddeye verilen elektriğin, yarı iletken maddeden geçerken oluşturduğu enerjiyi, çevresine ısı ve ışık yayacak şekilde çalışmaktadır. Mitting Diode yani Türkçe anlamı ile “ışık yayan diyot” da denilen led’ler, insan hayatını aydınlatmayı, yön vermeyi, bilgi akışı sağlamayı, görsellik katmayı ve görüntü aktarmayı sağlar. Bu nedenle led’ler günümüzde oldukça fazla kullanım alanı bulabilmektedir.

Led’lerin Özellikleri

– Isı ve ışık yayarlar,
– Uzun ömürlü aygıtlardır,
– Kolay ve basit kullanıma sahiptirler,
– Enerji tüketimleri düşüktür,
– İstenilen renk ve yoğunlukta kullanılabilir,
– Darbe ve sarsıntılara karşı dayanıklıdır,
– Açığa çıkan ısı miktarı elektrik ampulleri gibi araçlara oranla azdır.

Led’lerin Kullanım Alanları

Led’ler günümüzde teknoloji ve beraberinde getirdiği yenilikler ile çok çeşitli boyutlarda üretilebildiği için kullanım alanları da buna bağlı olarak oldukça artmış durumdadır. Çamaşır makinasından buz dolabına, televizyondan kol saatlerimize kadar hemen her yerde kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Led’ler süs ve görsellik için kullanıldığı gibi bilgi verme amaçlı veya mesaj verme gibi amaçlar için de kullanılabilir.

Örneğin bir kol saatinde ki led’ler aydınlatma için kullanılabildiği gibi, bir takım rakam, sembol ve harfleri ifade edecek şekilde dizayn edilip mesaj veya bilgi verme amaçlı da kullanılır. Çamaşır makinası, buz dolabı, ütü, gibi sayısız örneği olan bu kullanım alanlarına led’ler büyük katkı sağlar.

Yine led’lerin kullanılabildiği bir diğer yer ise televizyon, reklam panoları gibi sayısız örneği mevcut olan, kişiye bilgi aktarabilen ve ürün tanıtımında kullanılabilen araçlar haline gelmiştir. Led’ler çalıştığında ısı ve ışık yayma özelliklerinden dolayı aydınlatma amacıyla da sıkça kullanılmaktadır. Futbol sahaları, yollar, sokaklar, evler, bahçeler, odalar vs gibi birçok yaşam alanını, rahatça kullanabilmemiz açısından, led’lerin aydınlatma özellikleri kullanılmaktadır.

Tabelalar, araba göstergeleri ve benzeri araçlarda ise belirli bir anlam içerecek şekilde dizilen led’ler uyarı veya bilgi amacı ile kullanılır. Bütün bunların yanı sıra öyle bir led türü bulunur ki kendi türünün diğer bireylerinden çok farklı bir amaçla kullanılır; İR (infrared) led’ler.

Bu led’ler farklı nanometreler olup özel bir tasarım sayesinde kısa dalga boyu üretmek amaçlı yapılmış led’lerdir. Bunlar uzaktan kontrol amaçlı kullanılan led’lerdir. Çıplak gözle görülemeyen led ışıkları yalnızca kameralardan fark edilebilir.

Bu devrim niteliğindeki led’ler genelde, tv uzaktan kumandalarında kullanılsa da günümüzde artık bir çok elektronik eşyayı kontrol etmek için kullanılıyor. Askeri sistemler, güvenlik kameraları, klimalar ve daha bir çok alanda kullanım imkanı sağlamaktadır. Bunun yanında hareket, algılama sistemleri gibi yapılarda da kullanılır. Led’ler öyle yaygındır ki, bir otomobilde 400 kadar led ışık bulunur. Led’ler hayatımızın hemen her alanında kullanılmakta ve büyük kolaylık sağlamaktadır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli