1. Anasayfa
  2. Genel

Gebe Annenin Sorunları

Gebe Annenin Sorunları
Gebelik Sorunları

Gebe annenin sorunları.Gebe kalmanın getireceği duyguları ve sorumluluğu, anne ve babanın müşterek taşıması lazımdır. Çocuk iki kişinindir. Eşler bu dönemde birbirlerine karşı daha anlayışlı ve daha fedakar davranmalıdır.

Karşılıklı yardımlaşmalar, ruhsal ve bedensel davranışlarda uyumluluk, iyi bir gebeliğin sosyal koşullarını yaratır.

İlk Üç Ay

İlk üç ay çok önemlidir. Düşükler en çok bu aylarda görülür. Vücut yeni bir döneme alışma devresindedir. Bu dönemin en sıkıcı şikayetleri bulantı ve kusmalar gebeliğin üçüncü haftasından sonra başlar, dördüncü aya kadar devam eder.

Bu şikayetler genellikle sabah uyanınca meydana çıktığından, kahvaltıların yatakta yapılması daha uygundur. Kahvaltıdan sonra 15-20 dakika daha yatakta yatılması lazımdır.

Yemeklerde, gazoz içilmesi yararlıdır. Gün boyunca sık sık ama azar azar, yemek yemeli ve her yemekten sonra biraz yatakta dinlenilmelidir. Gıdalara da dikkat edilmeli, bol bol pirinç ve patates yenilmeli, çok yağlı yemekler ve kızartmalar azaltılmalıdır.

Mide rahatsızlıklarının yanında ekşime ve yanma çok sık görülür. Bunlar gebeliğin başından doğuma kadar devam edebilir.

İkinci Üç Ay

Gebeliğin ikinci üç ayında, anne vücudu ile rahim içi oluşumu birbirine alışır. Sıkıntılar genellikle kalkar. Rahim çok büyümüştür. Düşük tehdidi çok azalmıştır.

Gebeliğin en rahat dönemidir. Yalnız dördüncü aydan sonra damar rahatsızlıkları başlayabilir. Bazen çok az, bazen çok şiddetli olabilir. Varisler bunların en önemlilerindendir. Gebe, rahim gittikçe büyüdüğünden dolayı batının arka kalan duvarındaki büyük damarlar baskı görür.

Bu durumlarda ayakta fazla durmamak, hafif yürüyüşler yapmak çok faydalıdır. Otururken ve yatarken ayaklara hafif destek koyarak meyilli tutulmalıdır. Varis çorapları giymek alınacak ilaçlardan daha yararlıdır. Önemli bir diğer şikayet ise, hemeroitlerdir. Kabızlık hemeroit şikayetlerini arttırır.

Ayrıca acı, biberli, baharatlı yemeklerden uzak durulması gerekir. Yardımcı ilaçlar, ancak doktor tavsiyesi ile alınmalıdır. Çoğu zaman pomatlar, gliserinli fitiller, sıkıntıların azalmasına yardımcı olur.

Varis ve hemeroitler gebelik bitiminde kaybolabilir. Ancak gebelik öncesi bu gibi şikayetleri olanların hastalıkları, malesef biraz daha artar.

İkinci üç ayda gebe organizmanın kalsiyum ve C vitamini ihtiyacı artar. C vitaminleri eksikliklerinde, diş etleri kanamaları, dilde şişmeler meydana gelir.

Kalsiyum eksikliklerinde ise, vücutta kasılmalar, titremeler, terlemeler ve kramplar oluşur. Limon, greyfurt, portakal, yeşil salata ve yumurta gibi gıdalar fazla alınmalı, bunların da yetersiz kaldığı görülürse, kalsiyum ve C vitamini ilaç olarak verilmelidir.

Son Üç Ay

Gebe annenin sorunları.Son üç ayda rahim epey büyümüştür. Etrafındaki organlara baskı yaparlar. Önce bağırsaklara, mesaneye ve karın arkasında kalan duvarındaki büyük damarlara yapılan bu baskılar, çeşitli şikayetlere sebep olur.

Bu durumlarda çalışmalarda bir değişiklik yapmaya gerek yoktur. Hafif jimnastik hareketleri, temiz ve açık hava yürüyüşleri, çok fazla yorucu olmamak şartıyla faydalıdır.

Normal banyolar yapılmalı, ama çok sıcak su kullanılmamalıdır. Çok uzun otobüs ve otomobil seyahatleri yapılmamalıdır. Çünkü şiddetli ve devamlı sarsıntılar zararlı olabilir. Bazen kabızlık, bazen ishal olabilir. Gaz şikayetleri de vardır.

Bunları, ilaçla değil, gıda tanzimiyle düzeltmek mümkündür. Gaz yapan yiyeceklerden lahana, kuru fasulye, soğan yememeli ve bağırsakların muntazam boşaltılmasına dikkat edilmelidir.

Kabızlık şikayetine gelince; büyüyen rahim bağırsaklara basınç yapınca, bağırsak hareketleri yavaşlar. Buna çok fazla çay içmek, elma, ayran, patates , muz ve nişastalı gıdalarda eklenince, kabızlık kaçınılmazdır ve sıkıntılı olur. Dikkat edilecek konu, her türlü gıdayı dengeli olarak almak ve düzensiz, aşırı gıda alışkanlıklarını terketmektir.

Muntazam yürüyüş bağırsakları çalıştırır, yaş sebze, erik, üzüm, taze tereyağ ve bal, aşırı kabızlıkları önler. İstenilen sonuç alınmazsa, gliserinli fitiller kullanılır.

Kuvvetli müshiller alınmamalı ve lavman yapılmamalıdır. İshaller açık çay, ayran, yoğurt, elma, muz ve pirinç ile düzeltilmelidir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 2
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir