Freelancer Nasıl Fatura Keser? - Sosyal İçerik Platformu
Hayvanlar İnsanlar İçin Niçin Önemlidir

Sıradaki içerik:

Hayvanlar İnsanlar İçin Niçin Önemlidir

e
sv

Freelancer Nasıl Fatura Keser?

134 okunma — 21 Ocak 2023 22:13

Freelancer nasıl fatura keser? Freelancer çalışma, esneklik ve birçok konfor sağlar. Serbest çalışanların kendileri için çalışanlardan daha az sorumlu olduğuna inanıyorsanız yanılıyorsunuz.

Bir kurum için çalışmıyorsunuz, bu nedenle tüm finansmanınızı kendiniz organize etmeli ve yönetmelisiniz.


Türkiye Cumhuriyeti’nin vergi kanunları, yasal olarak kabul edilmesi için kazanılan herhangi bir gelir üzerinden vergi ödemenizi gerektirir.

Bu, makbuzlar, faturalar veya gider fişleri ile yapılabilir. Bu, makbuzlar, faturalar veya gider fişleri ile ele alınabilir.


Freelance çalışanların nasıl fatura oluşturur sorusuna cevap vermek istedik. Bu çok ilginç ve kafa karıştırıcı bir konu. Bu makale faturalar hakkında sizi bilgilendirecektir.

Ancak, serbest çalışan olarak çalışıyorsanız, mali tavsiye veya vergi muhasebecisi almalısınız. Bu yasal süreçler sürekli değiştiğinden ve suiistimal suç olarak kabul edildiğinden bir uzmana danışmalısınız.

Serbest Çalışanlar Vergi Ödemek Zorunda mı?

Freelancer Çalışırken Fatura Nasıl Kesilir?

Birçok serbest meslek çevrimiçi olarak mevcuttur. Sosyal medya uzmanlığı, SEO danışmanlığı ve metin yazarlığı, çevrimiçi olarak sunulan en önemli işlerden bazılarıdır.

Freelance olarak çalıştığınız kişi veya kurumlardan ödeme alabilmeniz için fatura kesmeniz gerekmektedir. Fatura vergi ödemesi içindir.


serbest çalışan sahibi olarak para kazanıyorsanız, freelancer sahibi olmak için bir makbuz tutmalısınız. Freelancer makbuzu KDV’yi ve brüt tutarı stopajı içermelidir.

Freelancer makbuzu olan müşteri, vergilendirme sürecinde stopaj vergisi ödemek zorundadır. Serbest çalışan işçiler için KDV zorunludur. Freelancer sahibi kişilerin de KDV ödemesi gerekmektedir.

Serbest Çalışan Kazancınızın Vergi Kanunlarındaki Tanımı Nedir?

Gelir Vergisi Kanunu, freelancer faaliyetlerinin bilimsel veya mesleki bilgi, uzmanlık, kişisel çalışma veya kişisel çalışmaya dayalı olabileceğini belirtmektedir.

Sermayeye dayalı faaliyetler değildirler ve kişisel sorumluluk altında gerçekleştirilmelidirler. Bu faaliyetler aynı zamanda “Freelancer Kazançları” olarak da adlandırılabilir. Freelancer sahibi olarak kazanabileceğiniz iki tür gelir vardır. Bunlar:

  • Freelancer Sahibinden Kazanç
  • Arızi Kazanç (Sürekli Olmayan Kazanç)


Sağladığınız hizmet devam ediyorsa, bu freelancer geliri olarak kabul edilir. Bu durumda vergiye tabi olursunuz.

Bu, tesadüfi bir kazanç olarak bilinir. Hizmetin maliyeti 40.000 TL’nin altında ise vergi ödemezsiniz. Hizmet verdiğiniz müşterilere sadece siz gider fişi düzenleyebilir ve stopaj ödeyebilirsiniz.

Serbest Çalışanlar Nasıl Ödeme Yapar?

Freelancer kazançlarına uygulanan vergi oranları, Freelancer kazançları için geçerlidir. Serbest çalışanların üç ana faturalandırma seçeneği olduğunu görebiliriz.


Şahıs Şirket Faturası


Şahıs şirketi açarak kendinize fatura kesebilirsiniz. Bunu yapmanın en kolay ve en popüler yolu budur.

Geliriniz, şahıs şirketleri için gelir vergisi oranına tabidir.

Serbest Meslek Makbuzu

Gelir vergisi ödemek için şahıs şirketine ihtiyacınız yok. Freelancer sahibi üyeler, genellikle fatura kesmek ve vergi ödemek için Freelancer makbuzunu kullanır.

Freelancer makbuzu, gelir vergisi olan müşteri tarafından ödenmelidir. Ayrıca KDV ödemeniz gerekir. 2021 yılı itibariyle bu makbuzun oranlarına %20 stopaj ve %18 brüt ücret dahildir.

Gider Pusulası

Bu durumlara tesadüfi kazançlar denir. Tesadüfi kazançlar, sürekli olmayan ve yalnızca bir kez yapılan kazançlardır.

40.000 TL’den az kazanç olarak da tanımlanabilirler. Freelance çalışıyorsanız ve maaşınız 40.000TL’den az ise gider pusulası ile gelir vergisi ödeyebilirsiniz.

Bu, çalıştığınız şirketten düşülecektir.
Dikkat etmeniz gereken nokta şudur: Freelance çalışarak kazandığınızdan fazla kazanıyorsanız gelir vergisine tabi olursunuz.

Gelirinizi ve vergilendirmenizi tartışmak için profesyonel bir mali danışmana danışmalısınız.

Gelir Vergisi Kanunu’nu ihlal ettiğiniz veya vergiden muaf gelir elde ettiğiniz tespit edilirse çeşitli cezalara maruz kalabilirsiniz.

Neden Fatura Kesmeliyim?

  • Vergi ödemenin yasal yolu faturadır. Her vatandaş faturalandırmadan sorumludur. Gelirinizi düzenli olarak faturalandırmalı ve beyan etmelisiniz.
  • Faturalandırmanın bu müşterileri etkileyip kazanacağından emin olabilirsiniz.
  • Hukuka aykırı bir durumda mahkemede kendinizi savunabilmeniz için faturanın yanınızda olması gerekir. Vergi kaçakçılığı nedeniyle cezalarla karşı karşıya kalabilirsiniz ve yasal haklarınız kaybolur.
  • Fatura keserseniz müşteri ilişkileriniz iyileşir. Daha güvenilir ve profesyonel görüneceksiniz.

Vergilendirme Yapılmazsa Ne Olur?

Vergilendirmeme sorunuyla başa çıkmak için iki seçenek vardır.

Hizmet karşılığı belge düzenlememek ve beyan yükümlülüklerini yerine getirmemek.

Hizmet Belgesini Düzenlememek

Freelancer nasıl fatura keser? Freelance hizmet karşılığında freelancer makbuzu düzenleyemezseniz, herhangi bir usulsüzlük için %10 ceza ödersiniz.

2022’de özel usulsüzlük cezası belge başına en az 500 TL olacak.

Proforma Fatura Nedir?

Artık farklı fatura türlerini ve bir serbest çalışan için nasıl fatura oluşturulacağını ele aldık. Proforma fatura, profesyonel iş görüşmelerini daha somut hale getirmenizi sağlar ve iş anlaşmalarını kolaylaştırır.
bu fatura, hizmet bitiminde düzenleyeceğiniz faturanın özetidir. Proforma fatura, hizmetle ilgili ayrıntıların yanı sıra faturanızın ayrıntılarını da içerir. Ayrıca KDV ödemeniz gerekir.

Bu fatura satış sözleşmesinin yerine geçer.


Freelancer nasıl fatura keser? Proforma fatura, önemi nedeniyle uluslararası projelerde önemli bir rol oynamaktadır.

Bu, müşterinin nasıl fatura kesileceğini, tutarın ne olduğunu ve hangi ödeme yöntemlerinin mevcut olduğunu öğrenmesini sağlar.

Faturayı imzaladıktan sonra, onu bağlamayı kabul eder.


Proforma faturayı ülkenizdeki iş görüşmeleri için de kullanabilirsiniz. Proforma fatura, müşterilerinizi bilgilendirmenize ve profesyonel bir iş süreci oluşturmanıza olanak tanır.Faturayı imzaladıktan sonra, onu bağlamayı kabul eder.Freelancer sahibi üyeler, genellikle fatura kesmek ve vergi ödemek için Freelancer makbuzunu kullanır.

Vergilendirme Yapılmazsa Ne Olur?


Dediğimiz gibi, bir mali müşavirden tavsiye almak önemlidir. Yasal sorunlardan kaçınmak ve serbest işinizi yasal olarak sürdürmek istiyorsanız bu konular önemlidir.

Gelir Vergisi Kanunu’nu ihlal ettiğiniz veya vergiden muaf gelir elde ettiğiniz tespit edilirse çeşitli cezalara maruz kalabilirsiniz.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli