1. Anasayfa
  2. Emlak
Trendlerdeki Yazı

Emlak Beyannamesi Nasıl Alınır

Emlak Beyannamesi Nasıl Alınır

Emlak Beyannamesi Nasıl Alınır

Emlak beyannamesi nasıl alınır.Emlak beyannamesi, bireysel veya kurumsalların sahip olduğu konut, arsa, tarla gibi taşınmaz mülklerin bağlı oldukları belediye kurumuna bildirme işlemidir.

Yani bir başka deyişle taşınmaz mülkün kime veya hangi kuruma ait olduğunu bildiren ve ispatlayan belgedir.

Neden Emlak Beyannamesi Verilir?

Beyannamenin verilmesindeki amaç kişi veya kurumların sahip edindiği mülk üzerinden elde ettiği gelir bilgisini edinmektir. Bu sayede beyanname üzerinden kişinin veya kurumun ödemesi gereken emlak vergisi miktarı hesaplanmış olur.

Emlak Beyannamesi Ne Zaman Verilmeli?

Emlak beyannamesine başvuru, belirlenen süre içinde mülkü sahip edinmiş olan kişinin gerekli evrakları belediyeye teslim etmesi sonucunda başlamaktadır.

Yani beyan verecek olan kişi aynı zamanda beyanname vereceği mülkün sahibi olmalıdır.

Emlak beyannamesine bir kereye mahsus başvurulur ve başvururken herhangi bir ödeme işlemi bulunmamaktadır.

Emlak Beyannamesi Nasıl Alınır?

Emlak beyannamesi için ilk adım, taşınmaz mülkü satın alan kişinin tapuyu kendi üzerine alması ile başlar. Ardından yılın son gününe kadar taşınmazın bağlı olduğu belediyenin emlak servisine başvurarak emlak beyanı alınır.

Mülk sahibi taşınmazı satın aldığı yılın sonuna kadar beyanname vermemesi ya da geciktirmesi sonucunda belirli cezai işlemlere maruz kalır.

Emlak beyannamesine başvuru belediyeye gidip elden başvuru olacağı gibi online da başvuru yapılabilmektedir. Online başvuru yapmak isteyenler, Gelir İdaresi Başkanlığı web sayfası üzerinden (Hazır Beyan sayfası) veya e devlet üzerinden de emlak beyannamesi verebilir. E devlet sistemi içinde mevcut olan Tapu ve Kadastro bölümünde bulunan Tapu Taşınmaz Beyan kısmına giriş yaparak işlem gerçekleştirilebilir.

Emlak beyannamesine bizzat ilgili belediyede başvurmak isteyenler, taşınmaz mülke ait diğer evraklar ve taşınmaz mülk sahibine ait bir takım bilgileri içeren evraklar ile başvurmalıdır. Bunlar, tapu fotokopisi, yapı ruhsatı, iskan fotokopisi, vergi numarası, adres ve telefon numarası, mülk sahibinin nüfus cüzdan fotokopisi ve ilgili belediyeden temin edilecek emlak bildirim formu dur.

Emlak bildirim formunda istenen bilgiler; gayrimenkul sahibinin iletişim bilgileri, ilgili beyanname taşınmazına ait cilt sahife numarası, binanın alanı, binanın arsa alanı, bina inşaat türü, inşaatın sınıfı, kullanış şekli, iktisat tarihi yani tapunun alındığı tarih, bina hisse oranı, bina ısınma sistemi, asansörlü olup olmadığı gibi bilgilerdir.

Emlak beyannamesi için başvuru yapmamış veya gecikmiş olanlar cezai işlemlere maruz kalmaktadır. Bu tutar beyanname gereken mülkün vergi tutarı kadar ve ödenmediği her ay boyunca %1.4 oranında faiz işlemiyle mülk sahibine uygulanır.

Vergi tutarı taşınmazın satışı üzerinden hesaplandığı için cezaya maruz kalan mülk sahipleri taşınmazın resmi satışını düşük göstererek cezayı düşürmeye çalışabiliyorlar. Fakat bu usulsüz bir işlem olduğu gibi fark edilmesi durumunda daha ağır cezai işlemlere maruz kalınabilir.

Yapılacak en doğru işlem doğru zamanda beyanname için başvurmak ve usullere uygun davranılarak ilerlemektir.

  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir