Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Türkiye Kore’ye Ne Zaman Asker Göndermiştir?
Ek Gıdaya Hangi Ayda Geçilir?Bir anne günde ortalama 750-900 cc süt üretmektedir. Bu süt miktarı bebeğin büyüyüp gelişmesi nedeniyle ilk 6 aydan sonra yetersiz gelir. Bu sebeple kesinlikle ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. Ek gıda 6. aydan sonra başlamalıdır.
Bazen anne sütü bebek için yeterli gelmeyebilir. Bu gibi durumlarda doktor kontrolünde 4. aydan itibaren ek gıdaya başlanmaktadır. Anne çocuk ek gıdaya başladıktan sonra dahi bebekler anne sütü ağırlıklı beslenmelidir.
Ek gıdaya geçildikten sonra bebeğe verilecek gıdanın besin değeri yüksek, alerjik özelliği düşük olmalıdır. Ek gıdaya ilk kez bebek açken az miktarda başlanmalı, bebeğin yeme durumuna göre gıda artırılmalıdır.
Ek gıdaya geçiş süreci çok yavaş işlemelidir. İlk gün sadece bir küçük kaşıkla başlanmalı ve 1-2 gün başka hiçbir şey verilmemeye dikkat edilmelidir. Bu sayede bebeğin o besine karşı verdiği tepki gözlemlenip alerji yapıp yapmadığı görülür. Bebek herhangi bir alerjik reaksiyon göstermezse o besinin miktarı artırılabilir.
İkinci besine geçmek için 1 hafta beklenmelidir. İkinci besine geçildiğinde de ilk besindeki kurallar uygulanmalıdır. Kaşıntı, kızarıklık, döküntü, pişik ve ishal ile karşılaşılırsa besin hemen kesilmeli 15-20 gün o besinden verilmemelidir.
Ek gıda verirken dikkat edilmesi gereken hususlardan biride kaşığı bebeğin ağzına direk sokmamaktır. Mama dolu kaşık bebeğin dudağına hafifçe değdirilir ve bebek dudağındaki mamayı yavaş yavaş emer.
Bal, uzmanlarca 1 yaşına kadar uzak durulması gerektiği savunulan bir besindir. Botulizm adında ciddi bir hastalığa sebep olabilir.
Turunçgiller, içerdiği asitten dolayı 10. aya kadar önerilmemektedir. Pek çok uzman tarafından 1 yaşından önce verilmemesi gerektiği belirtilmektedir.
Kuruyemişler, bu tip yiyeceklerden 3 yaşına kadar uzak durulması gerekmektedir. Boğulma tehlikesine yol açmakla beraber fındık, fıstık gibi yiyeceklerde alerji riski yüksektir.
İnek sütü, içeriği anne sütüne göre oldukça düşük olan süt alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği için 1 yaşından önce kullanımı önerilmemektedir.
Yorum Yaz