Dizel Ve Benzinli Arasındaki Fark - Sosyal İçerik Platformu
Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi Ve Nedenleri

Sıradaki içerik:

Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi Ve Nedenleri

e
sv

Dizel Ve Benzinli Arasındaki Fark

78 okunma — 10 Şubat 2018 13:37

Dizel mi Benzinli mi?

Dizel Ve Benzinli Arasındaki FarkBu tartışmayı arabayla uğraşan her insandan duyarsınız. Dizel motorun daha avantajlı olduğunu öne süren insanlar dizel yakıtın benzine göre daha ekonomik olduğu tezini savunurken, benzinli motorun kıyaslamasını yapan insanlar ise düşük bakım maliyeti,

ve motor gücü ile benzinli aracın uzun vadede daha karlı olduğu gerçeğinde ısrarcıdırlar.

Bu soruya yanıt verebilmek için alacağınız aracın kullanım süresini, kullanım ortamını ve aracınızla yapacağınız işin türünü belirlemek gerekmektedir. Eğer bir tır sahibi iseniz benzinli bir motor sizin işinizi kısa sürede zarar sürecine sokmaya yarayabilir. Ve eğer ki spor otomobil ve hız seven biri iseniz bir dizel motor da sizi 0-100 km bandında üzüntüye uğratabilir. Öncelikle bu iki yakıt tipini ve motor özelliklerini tanımaya başlamakla işe koyulalım.

Dizel Motor Nedir?

1893 yılında Alman Mühendis Rudolp Diesel tarafından bulunup patenti alınmış ve ilk olarak bitkisel yağlar ile çalıştırılmış bir motor tipidir. O yıllarda yakıt bulmanın zorluğu Rudolp Diesel’i bitkisel yağ kullanmaya itmiş ama daha sonraları bulunan yeni petrol rezervleri petrol kaynaklı türevleri ucuzlatmış ve Dizel Motorlar petrol türevli yakıtlarla çalışmaya başlamıştır.

Dizel motorun çalışması için benzinli motorlardaki gibi elektriklenmeyi sağlayan bujiye ve karbüratöre ihtiyaç duyulmaz. Bunun yerine havayı sıkıştırmak için bir pompaya ihtiyaç vardır. Ve bu pompa oksijeni o kadar büyük bir miktarda sıkıştırır ki motorun içindeki sıcaklık 600 dereceye kadar yükselir. Bu sıcaklıkta ise bitkisel yağlar gibi düşük kalorili yağlar bile motorun çalışması ateşleme oluşturur ve gerekli enerjiyi üretebilir.

Dizel Yakıtın Avantajları ve Dezavantajları Avantajları

-Dizel yakıt daha ucuz ve daha fazla tork ürettiği için iş makineleri ve ağırlık taşıyan araçlarda güç çekmek için kullanılır.
-Dizel yakıt benzinli yakıta göre daha geç tutuştuğu için araba kazalarında yanma riskini aza indirir.
-Dizel motor herhangi bir benzin türevine bağlı olmadan da çalışabildiği için herhangi bir kriz anında arabanızı çalıştırabilecek materyalleri daha kolay sağlayabilirsiniz.

Dezavantajları

Her ne kadar dizel yakıt ucuz olsa bile dizel yakıtlı araçlar pahalıdırlar ve benzinli araca göre daha fazla bakıma ihtiyaçları vardır. Dizel yakıt barındırdığı hidrokarbonlar ile doğayı normal bir benzinli araca göre daha fazla kirletir.

Benzinli Araba Avantajları ve Dezavantajları Avantajları

-Benzinli araçlar ucuzdur ve daha az bakım isterler.
-Benzinli bir araba için hızlanma ve kalkış süreleri daha düşüktür ve bu yüzden kullanıcısına rahat bir sürüş keyfi sunar.
-Benzinli araçlar dizel araçlar kadar doğayı kirletmezler ve egzoz emisyon oranları çok düşüktür.

Dezavantajları

Benzin pahalı bir yakıttır ve dizel araçlara göre soğuk havalarda benzin daha çabuk donar. Benzin kolayca tutuşabildiği için araçların kazalarda yanma oranı dizel araçlara göre daha fazladır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli
"); e.preventDefault(); // avoid to execute the actual submit of the form. $.ajax({ type: "POST", url: "https://sosyalicerik.net/wp-comments-post.php", data: form, // serializes the form's elements. success: function(data) { Swal.fire("Başarılı","Yorumunuz gönderilmiştir. Paylaşımınız için teşekkür ederiz.","success"); } }); } });
Bültene Kaydol Anında Haberdar Ol !