Değişim Genel Kültürü Nasıl Etkiler?
Değişim Genel Kültürü Nasıl Etkiler?Bir toplumun var olduğu zaman içerisinde, maddi ve manevi olarak ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı tüm değerlere kültür deriz.
Kültür için yapılmış olan tanımlardan birkaçı şunlardır;
-Kültür, insanın kendinden önceki nesillerden devralarak geliştirdiği ve kendinden sonraki nesillere aktardığı bir mirastır.
-Kültür, bir toplumun üyeleri arasında inanç, değer, davranış gibi maddi veya manevi unsurları kapsayan kalıpların, o toplum üzerinde oluşturduğu yaşam biçimidir.
Kültürün özellikleri nelerdir?
Kültür toplumsaldır.
Kültür nesilden nesle aktarılan bir miras olduğu için kişi kendi kültürünü geçmişte yaşayan toplumlardan devralır. Bu yüzden toplumsaldır, insanların birbirleri ile olan iletişiminden doğar ve gelişir.
Kültür öğrenilir.
Yaşayış çevremizin, bize öğrettiği ve kattığı değerler sayesinde kendi özel kimliklerimizi oluştururuz ve bunları diğer nesillere aktarırız.
Kültür aktarılır ve süreklidir.
Daha önce de belirttiğim gibi kültür, nesiller boyu aktarılabilir. Bu aktarım, kültürü besleyen toplum var olduğu ve kendi öz değerlerine bağlılığını koruduğu sürece sürekli hale gelir.
Kültür ihtiyaç gidericidir.
İnsanların hem fizyolojik hem de sosyal ihtiyaçlarını giderir.
Kültür ögeleri arasında bir uyum vardır.
Yani, toplumu oluşturan adet, örf, ahlaki değerler yargıları birbirini tamamlar.
Kültür kurallar sistemidir
Belli kurallar çevresinde gelişir ve bu kurallar doğrultusunda insanları bir arada tutar. Böylece aynı çerçevede insanların birlikte hareket etmesini, gelişmesini, yol almasını sağlar.
Kültür bütünleştiricidir
Eğer bütünlük sağlanamazsa, günümüz ile geçmiş arasında kopmalar olur ve bu da toplumun, değerlerini gelecek nesillere aktarmasında sorun oluşturur.
Kültür değişir
Nesiller boyu aktarılan kültür, değişmeye gelişmeye açık bir kavramdır. Bu değişim tek bir kişi ile değil, tüm toplumun değişimi benimsemesi ve uygulaması ile ortaya çıkar.
Peki, değişim genel kültürü nasıl etkiler?
Toplumdaki ihtiyaçların ve sorunların çözülebilmesi için insanların geliştirdiği yeni icatlar ve fikirler kültürde değişikliklere yol açar. Bu değişim, iyi ya da kötü yönde etki oluşturabilir. Burada dikkat edilmesi gereken asıl husus; yeni oluşturulan fikir var olan toplum kültürüne ters mi?
Yani insanlar bu fikri bir tehlike olarak görür mü? Ya da, ait olduğumuz toplum bu fikri kabullenmeye ne kadar müsait? Bunu bilmek gerekir. İkinci husus ise, değişim yeteri kadar öznel mi? Başka kültürlere ait, onları yansıtan herhangi bir kavram başka bir toplumun kültürü olarak büyüyüp gelişemez.
Sonuç olarak sürekli değişen ve yenilenen dünyada genel kültürün değişmesi, iyi yönde kazanımlar elde ederek zenginleşmesi, o toplumdaki insanların hem maddi hem de manevi yükselişine fayda sağlar.
Çünkü bir medeniyetin sahip olabileceği en güzel miras, kendisini en iyi şekilde yansıtan bir kültüre sahip olmasıdır. Bu şekilde, diğer toplumların kültürleri arasında ön plana çıkabilir ve bu kültürle kendi varlığını kanıtlayabilir, yansıtabilir.