Çocuğun Velayeti Nasıl Alınır
Çocuğun velayeti nasıl alınır.Velayet; velayet davası açılması sonucunda, mahkeme tarafından eldeki delillerin yeterli bulunmasıyla alınır. Boşanma gerçekleştiyse ve velayet ile ilgili kesinleşmiş bir mahkeme kararı var ise; baba veya anne çocuk için, mahkemeye bir avukat eliyle başvurmak suretiyle velayet davası açılarak velayet isteminde bulunulur.
Velayeti Almak İsteyen Ne Yapmalı
Velayeti almak isteyen taraf, velayetin karşı tarafta olmasının çocuk açısından zararlı olduğunu kanıtlar nitelikte delillere dayanmalı bunları mahkemeye sunmalıdır. Kesin delil teşkil konuları belgeler ve şahitlerle ispat etmelidir. Çocuk konusu hata kaldırır bir konu olmadığından konusunda uzman bir avukatla çalışılmalıdır.
Kısaca Velayet Kriterleri
Anne ve baba arasında boşanma gerçekleştiği durumlarda velayet söz konusu olunur. Velayet için çocuğun 18 yaşını doldurmamış olması gerekir. Boşanma davalarında mahkeme velayetin kime verileceğini belirler. Burada karar verilirken birçok kriter vardır. En önemlisi çocuğun yüksek yararıdır. Çocuğun gelişimine, büyümesine, eğitimine, psikolojisine, yaşam şartlarına, aile içi iletişim ve ana-babanın şahsi durumlarına da ayrı ayrı bakılarak; çocuğun en yüksek menfaatine olacak şekilde velayet kararı verilir.
Velayet Tarafına Sorular
Velayeti isteyen taraf kimdir? Çalışıyor mu? Ekonomik olarak ne durumda? Çocuk bakımı konusunda yetkin mi? Çocuk ile kurduğu ilişki çocuk açısından yarar sağlayacak mı? Gibi birçok sorunun cevabı velayeti belirler.
Hakimin Dikkat Ettiği Konular
Bebek denebilecek 0-6 yaş aralığındaki çocukların anne şefkatine olan yadsınamaz ihtiyaçları ve fizyolojik durumları nedeniyle (anne sütüyle beslenme) anne tenine kokusuna ihtiyaç duymaları ve benzeri gerekçelerle anneye verilmesi çocuk yararına olduğundan çoğunlukla bu durumda velayet anneye verilir. Uygulamada bu şekildedir. Ancak her olay kendine özgüdür. Olayın özellikleri dikkate alınarak gerekçelere bağlı olarak farklı kararlarda verilebilir. (Annenin bebeğe eziyet etmesi vb. gibi durumlarda velayetin anneye verilmesinde bir yarar olmayacağından velayet babaya verilebilir.)
Çocuğun kendini ifade edebilir yaşta olması( sekiz ve sekizden büyük bir yaşta ise) durumunda mahkemeden talep edilerek çocuğun dinlenilmesi, velayetinin kimde olmasını istediğinin sorulması istenebilir. Ancak çocuk ana/babayı tercih etse bile, psikolojik incelmeler, deliller ve çocuğun menfaatine bakılarak son kararı hakim verecektir.