Caniler Pedagojisi Nedir?
Pedagoji Nedir?
Fransızca kökenli pedagoji kelimesi ‘eğitim bilimi’ anlamına gelmektedir. Bilim olarak pedagoji bilimi ise; çocukların duygusal ve zihinsel yönlerini ve de sosyal gelişimlerini inceleyerek ruh sağlıkları hakkında bilgiler edinmeye çalışan bir bilimdir.
Yani çocuk davranışlarını ve kökeni araştıran bilim dalıdır. Bu bilim dalı çocukları ruhsal yönden inceleyerek onların toplumun geleceği için ruhsal yönden sağlıklı bireyler yetiştirilmesine olanak sağlamaktadır.
Çocuk Kavramı: Ülkemizde benimsediğimiz kanunlarımıza göre henüz 18 yaşını doldurmamış her birey çocuktur bu şekilde kabul edilmektedir.
Caniler Pedagojisi
Çocuk suçluların kanun karşısında cezalandırma yöntemi ile değil eğitim yolu ile uslandırma yoluna gidilmesi ve bu alanda yapılan çalışmalara caniler pedagojisi denilmektedir.
Birçok ülkede çocuk suçluların yargılanması ve eğitilmesi görevi gençlik mahkemelerine verilmiştir. Bu mahkemeler, çocuk psikolojisi ve eğitim dallarında olan kişilerle iş birliği halinde çalışmaktadır.
Ayrıca gençlik kuruluşları da mahkemelerle iş birliği yapmaktadır. Bu çalışmalarla çocuk suçluların yaşama koşulları, kişisel ve ailevi durumları araştırılıp incelenmektedir.
Böylece çocuk suçluların, işlediği suç ve suçluluğun doğurduğu olumsuzluklardan kurtularak iyi bir birey haline gelmesi ve toplumun içine dönmesi amaçlanarak çalışılır.
Ülkemizde Çocuklara Yönelik Güvenlik Tedbirleri
Ülkemizde çocuk suçluların yargılanması Çocuk Mahkemelerinde yapılmaktadır. Mahkemelere, tercihen çocuklar ile ilgili mevzuat alanında uzmanlaşmış, çocuk psikolojisi alanlarında eğitim almış olan hâkim ve Cumhuriyet savcıları atanmaktadır.
Görevlendirilecek olanlara çocuklar ile ilgili mevzuat kapsamı ve çocuk gelişimi ile psikolojisi konularında eğitim verilir. Ayrıca Cumhuriyet savcılıklarında ve kolluk birimlerinde çocuk büroları bulunmaktadır.
Bu bürolar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumlarıyla iş birliği halinde çalışmaktadır.
Türk Ceza Kanunu’nun 6. Maddesine göre 18 yaşını doldurmamış her birey çocuktur. Ancak ceza sisteminde çocukların yaptığı fiilin sonuçlarını algılayabilecek halde olmasına göre cezalandırma ve güvenlik tedbiri yöntemlerine gidilebilmektedir.
Türk hukuk sisteminde 12 yaşını doldurmamış çocukların ceza sorumluluğu bulunmamaktadır. Bu kişilere çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilmektedir.
Yine aynı şekilde 12 yaşını doldurmuş 15 yaşını doldurmamış olan çocukların yaptığı fiilin sonuçlarını algılayamaması ve davranışlarını yönlendirme yeteneğine sahip olamaması durumunda çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilmektedir.
Çocuklara yönelik uygulanabilecek güvenlik tedbirleri, koruyucu ve destekleyici yöndeki tedbirlerdir. Bu tedbirler;
– Danışmanlık tedbiri
– Sağlık tedbiri
– Eğitim tedbiri
– Barınma tedbiri
– Bakım tedbiri
Danışmanlık tedbiri; çocuğun bakımıyla yükümlü olan kişilere çocuk yetiştirme konusunda; çocuklara da eğitimleri ve gelişimleri ile ilgili problemlerin çözümünde yol göstermeye yönelik tedbirdir.
Eğitim tedbiri; çocuğun bir eğitim kurumuna devamına, iş ve meslek edinmesi amacıyla bir meslek veya sanat edindirme kurslarına gitmesine veya zanaat sahibi bir ustanın yanına veya iş yerlerine yerleştirilmesine yönelik tedbirdir.