Bebeklerde Egzama Nasıl Geçer? - Sosyal İçerik Platformu
Yarın Bizim

Sıradaki içerik:

Yarın Bizim

e
sv

Bebeklerde Egzama Nasıl Geçer?

71 okunma — 15 Nisan 2021 22:42

2 Aylık Bebeklerde Egzama Nasıl Geçer

2 aylık bebeklerde egzama Nasıl Geçer? Egzama, her yaş grubunda görülebilen bir cilt problemidir.

Bebeklerde ise en çok görülen türü alerjik egzamadır.

Genellikle bebek iki veya üç aylıkken ortaya çıkar. Dört veya beş aylıkken de özellikle katı mama ile beslenen bebeklerde görülmesi mümkündür.

Bebekler de genellikle beş yaşına geldiğinde egzamanın geçtiği görülür. Fakat tekrar ortaya çıktığı durumlar da mevcuttur.

Seboreik Dermatit

Egzamanın bir türü olan seboreik dermatit de bebeklerde görülebilen bir türdür ve alerjik egzama kadar kaşıntı yapmaz.

Genelde bebeklerin kirpiklerinde, göz kapaklarında, burun deliklerinde, kafa derilerinde, kasık ve kulak çevrelerinde görülür.

İki Aylık Bebeklerde Egzama Neden Olur?

Alerjik bünyeye sahip bebeklerde evcil hayvanlar ve ev tozları başta gelen sebeplerdendir. Bunları yün, yumurta, buğday, cildi tahriş eden maddeler takip eder.

Nadir durumlarda genetik faktörlerin de rol aldığı söylenebilir.

Belirtileri Nelerdir?

Egzama hastalığı ciltte kuru ve pullu bir deri görünümü oluşturur. İlk belirtileri yanaklarda başlar, zamanla dizlere ve dirseklere yayılır.

Cildin altında kabarcık oluşumu başlar.

Ciltte dökülme, kabuklanma, kızarıklık ve kaşıntı başlar. (Bebeğin egzamalı bölgeyi kaşımaması ve enfeksiyon kapmaya uygun hale getirmemesi için tırnakları kesilmelidir.)

İki Aylık Bebeklerde Egzama Nasıl Geçer?

Ilık suyla banyo yaptırmak özellikle kaşınan bölgeler için rahatlatıcı etkiye sahiptir. Bebeğin cildi tahriş edilmeden ve bastırılmadan kurulanmalıdır. Egzamalı bölgeyi nemli tutmak ise bir diğer önemli maddedir. Bunun için losyon veya krem kullanılabilir.

Eğer hekimin önerdiği bir krem var ise ayrıca kullanılmalıdır. Ancak hekim önerisi olmadan herhangi bir krem veya merhem sağlık açısından zararlı olabileceği için kullanılmamalıdır.

Bebeğin kıyafetleri kimyasal boya, deodorant veya parfüm içermemelidir.

Kıyafetleri terlemeye sebep olmamalı ve giydirilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır.

Alerjik egzamaya sahip bebeklere alerji testi yaptırılmalı ve yiyeceklerine dikkat edilmelidir.

Anne sütü ise egzamaya iyi gelen bir faktördür. İnek sütü yerine bebeğin anne sütüyle beslenmesi tercih edilir. Eğer bebeğin anne sütüne alerjisi var ise annenin bu dönemde süt ve süt ürünlerinden uzak durması gerekmektedir.

Bebeklerde Egzamanın Bitkisel Tedavisi Var Mı?

Elma sirkesi, beyaz dut kurusu kürü veya zeytinyağı gibi doğal yöntemler anneler tarafından tercih edilse de bu tarz bitkisel yöntemlerin egzamaya iyi geldiğine dair bilimsel bir veri bulunmamaktadır.

Bunun yanı sıra bu tarz doğal uygulamaların bebeğin cildine zarar vermeyeceği de kesin değildir.

Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Belirtilerin azalması için egzaması hafif ve orta seyirli devam eden bebeklerde düzenli olarak cilt bakımı ve temizliği yapılmalıdır.

Egzaması ileri seviyeye ulaşan bebeklere ise antibiyotik ve ultraviyole ışık tedavisi uygulanır.

Eğer tedavi süreci geciktirilirse egzama ilerlemeye devam eder ve bebeğin cildinde kalınlaşma, çatlama gibi problemler olabilir.

Bu sebeple hekim kontrolü ihmal edilmemelidir. Ayrıca, gelecekte diğer olası alerjik hastalıkları beraberinde getirebileceğinden, tedavi edilmesi fazlasıyla önem taşır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli