Kaç Çeşit Gözlem Şekli Vardır?
Astronomi Seyri Nasıl Yapılır.Gökyüzü gözlemlerinde, bazı kişiler, gökyüzünde ilgilendikleri bir alanın resmini çekerler. Bunu yapmak için, bir teleskop ve ışığa duyarlı bir detektörü olan bir kamera gereklidir. Bu gözlem şekli, amatör astronomlar tarafından sıklıkla tercih edilir.
Diğer gözlem türleri, spektroskopi ve polarimetriyi içerir. Yeryüzünden alınan görüntüler, görünebilir ışığı, kızılötesi ışığı ya da radyo dalgalarını algılayabilirken, uzay gözlemlerindeki özel araçlar, ultraviyole, X-ray ve gamma ışınlarını da algılayabilir.
Astronomi alanında, gözlemler oldukça etkili yapılır ve kısa sürede çok sayıda objeyi gözlemlemek mümkündür. Büyük, profesyonel ve ileri teknoloji ürünü bir CCD detektörü olan bir optik teleskop, her gece yüzlerce objenin görüntüsünü elde edebilir.
Gözlem Yapmaya Başlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Öncelikli olarak, gökyüzünün genel kurallarını öğrenmek gerekir. Dünya her gün kendi çevresi etrafında bir kez döner. Güneşin etrafındaki dönüşünü ise, 1 yılın sonunda tamamlar. Dünyanın kendi ekseni etrafındaki hareketi sonucu gökyüzü gözlemlerinde objelerin konumu doğudan batıya doğru değişir. Güneş etrafındaki hareketi sonucunda da, farklı cisimler farklı mevsimlerde oraya çıkar.
Ayın fazlarına ve parlak mevsimsel takımyıldızlara aşina olmak gerekir. Sadece yazın veya kışın ortaya çıkan takımyıldızlar vardır. Çeşitli dergiler ve kitaplar takip edilerek, incelenecek objelerle ilgili bilgi alınmalıdır.
Teleskop, satın alınmadan önce test edilmelidir. Ekipmanların satıldığı bazı mağazalar, kurulumu müşteri için yaparlar. Diğer bir deneme imkanı ise, bir kulüp eşliğindeki gözlem seanslarına katılmaktır.
Gözlem yapılacak alan, dikkatle seçilmelidir. Güneş, ay ve gezegenler gözlemlenecekse, herhangi bir alan seçilebilir. Fakat, daha soluk görünen nebula ve galaksiler için daha karanlık bir bölgeye ihtiyaç vardır. Kaliteli bir gözlemin yapılması, bölgede ışık kirliliğinin az olmasına bağlıdır.
Gece, gözlem yapılabilecek tek zaman dilimi değildir, güneş varken de gözlem yapılabilir. Bunun için teleskopta, zararlı ultraviyole ışınları geçirmeyen solar filtreler olmalıdır. Filtre, güneşin parlaklığını gözlenebilir seviyeye düşürür. Filtrenin, teleskobun ön kısmına doğru şekilde takıldığından emin olunmalıdır.
Gözlenen cisimleri hatırlayabilmek için fotoğrafı çekilmelidir ya da yazılı bir kayıt tutulmalıdır. Kullanılan teleskoplar, her türlü gök cismini gözlemlemeye uygundur.