Astimdan Korunmak İçin
Astimdan Korunmak İçin Sobalar kış aylarında yakılır, halılar atılır, battaniyeler ve yünlü giysiler çıkarılırsa astıma tetiklenir!
Bununla birlikte, bazı basit önlemler ile astım ataklarını önlemek mümkündür. Örneğin; Güçlü kokulardan uzak, parfümlü sabun, şampuan, losyon ve dumanı. Tüylü koltuklar, minderler ve aşırı yastıkları çıkarın. Yataklarınızı tozsuz, fermuarlı yatak takımları ile örtün.
Astım nedir?
Astım, solunum yollarının kronik, enflamasyonlu bir hastalığıdır. Duyarlı kişilerde, göğüste nefes darlığı, hırıltı, öksürük ve sıkışma hissi eşlik eder. Şikayetler kendiliğinden düzelebilir, giderek şiddetlenebilir veya ilaçlarla ortadan kaybolabilir. Bu iltihap oluşumunda genetik ve çevresel faktörler rol oynamaktadır. En önemli genetik risk faktörü alerjiktir.
Görülme sıklığı nedir?
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkileyen astım, çocukları en çok etkilemektedir. Modern yaşamda önemli bir sağlık sorunu haline gelen Astım, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizdeki araştırmalar nüfusun yaklaşık% 5’inin astımlı olduğunu göstermiştir.
Astım tanısı nasıl konur ?
Astımın temeli hastanın hikayesine dayanır. Hastalar tipik olarak şikayetlerini, hırıltılı hisler, nefes darlığı, öksürük ve göğüste sıkışma olmak üzere, tipik olarak saldırı eşlik eden gecelerle birlikte anlatıyorlar. Grip veya üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından öksürüğün üç haftadan daha fazla sürdüğünü veya gribe benzer enfeksiyonlarla göğüs enfeksiyonu geçirdiğinden şikayet edebilirler. Bazen hastalık inatla öksürmeye devam edebilir. Astım semptomlarının özelliği tekrarlayıcıdır. Bazı faktörler hastalığa neden olabilir. Örneğin tahriş edici gazlar, egzersiz, virüsler, enfeksiyonlar, ilaçlar ve stres hastalığı kışkırtan koşullara örnek olabilir. Tanı ve değerlendirmede hastanın solunum fonksiyon testleri ve ölçümleri yapılır. Basit bir egzersiz testi, özellikle çocuklar için kullanılabilir. Bazı ‘spesifik olmayan bronş provokasyonu’ testi yapılabilir.
Nasıl tedavi edilir ?
Yapılması gereken ilk şey, hastalığı tetikleyen risk faktörlerinden ve bunun kışkırtan faktörlerden kaçınmaktır. Kontrollü ve semptomları giderici ilaçlar, hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Tedavi, hastalığın ciddiyetine, hastanın klinik ve solunum fonksiyon testlerine göre düzenlenir. Astım hastaları (yılda 2-3 defa) düzenli kontrolleri ihmal etmemelidir. Kontrollü astımlı bir hastada üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları hastalığın semptomlarını şiddetlendirebilir. Bu nedenle, astımlı hastanın her Eylül ve Ekim aylarında aşısına sahip olması gerekir.