Aşık Veysel'i Kim Keşfetmiştir? - Sosyal İçerik Platformu
Pinokyo Kahramanının Yazarı Kimdir?

Sıradaki içerik:

Pinokyo Kahramanının Yazarı Kimdir?

e
sv

Aşık Veysel’i Kim Keşfetmiştir?

160 okunma — 09 Ocak 2018 11:35

Aşık Veysel’i Kim Keşfetmiştir?Aşık Veysel Şatıroğlu 25 Ekim 1894 günü Sivas’ın Şarkışla ilçesinde doğmuştur. Kendisi Türk Hal Edebiyatı ozanlarının son temsilcilerindendir. Çocuk yaşta geçirdiği çiçek hastalığı sebebiyle sol gözünü, yaşadığı talihsiz kaza sebebiyle sağ gözünü yitirmiştir.

Babası Aşık Veysel’e görme yetisini kaybettiği ve zaman geçirmesi için saz hediye etmiştir. Bu saz Aşık Veysel’i edebiyatımıza kazandırmıştır. İlk başlarda sazıyla başka ozanların eserlerini icra etmiştir. Sonrasında ise kendi eserlerini oluşturmuştur. 1933 yılında Ahmet Kutsi Tecer tarafından edebiyatımıza kazandırılmıştır.

Ahmet Kutsi Tecer Kimdir?

Ahmet Kutsi Tecer 4 Eylül 1901’de Kudüs’te dünyaya gelmiştir. Asıl ismi Ahmet olup Kutsi ismi doğduğu şehir Kudüs’ten dolayı verilmiştir. Kendisi Paris Sarbonne Üniversitesi’nde Felsefe eğitimi almış ancak bu eğitimi tamamlamadan yurda geri dönmüştür. Türkiye’ye geri döndükten sonra Edebiyat Fakültesi’ni bitirmiş ve Gazi Eğitim Enstitüsü’ne edebiyat öğretmeni olarak atanmıştır.

Ahmet Kutsi mecburi hizmeti gerekçesiyle Sivas’a Milli Eğitim Müdürü olarak atandı ve burada Ruhsati’nin bir şiirinde geçen Tecer Dağı’ndan soyadını almıştır. 1931 yılında burada ”Halk Şairlerini Koruma Derneği’ni” kurmuştur.

Ahmet Kutsi Tecer’in Aşık Veysel’i Keşfetmesi

Ahmet Kutsi Tecer Sivas’ta 5-7 Kasım 1931 yılında, Vehbi Cem ve Muzaffer Bey ile birlikte Halk Şairleri Bayramını gerçekleştirmiştir. Cumhuriyetin 10. yıl dönümü gerekçesiyle şiir yarışması düzenlendi. Aşık Veysel bu yarışmaya katılır. Aşık Veysel’in destanı Ahmet Kutsi ve arkadaşları tarafından çok beğenilir. Ahmet Kutsi bu vesileyle Aşık Veysel ile tanışır ve onun tanınması için çalışmalar yapar.

”Ben Gider Okurum.”

Aşık Veysel bu yarışmada yazdığı destanı Mustafa Kemal Paşa’ya bizzat okumak ister ve arkadaşlarıyla birlikte Ankara’ya yola yalın ayak çıkar. Ankara’ya varır ancak burada Atatürk ile görüşemez. Görüşemediği için şiirini Paşa’ya okuyamaz. Aşık Veysel zorla ikna edilir ve şiiri Hakimiyet-i Milliye Gazetesinde 3 gün yayınlanır.

Sivas’a Dönüş

Aşık Veysel Ankara’da bir konser vermiştir. Bu konser neticesinde Aşık Veysel’in cebine para koyulur ve takım elbise alınır. Sonrasında Aşık Veysel Sivas’a geri döner. Sivas’ta Ahmet Kutsi Tecer’in yardımıyla birçok köy enstitüsünde saz hocalığı yapmıştır. Yeni edebiyatın önemli kişileriyle tanışır ve şiirini iyiden iyiye geliştirir.

Genel kültür olarak Aşık Veysel kendisini terk eden karısının ayakkabısına ”Bana bunca yıl baktı, emeği geçti.” diyerek para koyacak kadar vefalı bir insandır.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli